Στην ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και για ένα «συνολικό επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από την αρχή» αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνα Μάρκου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, η κ. Μάρκου τόνισε ότι «το θέμα χρειάζεται σοβαρότητα και λύσεις. Ούτε διαπιστώσεις, ούτε δημαγωγίες, ούτε λαϊκισμούς» και ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να συζητηθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ΕΟΠΥΥ, μέσα από τη διεύρυνση της βάσης χρηματοδότησης, αλλά και για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με ταυτόχρονη ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε και τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για την Υγεία, το οποίο θα ενισχύει τον ΕΟΠΥΥ με έσοδα από τη φορολόγηση επιβλαβών για την υγεία αγαθών και υπηρεσιών, πρόταση την οποία υιοθέτησε στη δευτερολογία του και ο Υπουργός Υγείας κ.

Α. Λυκουρέντζος.

Η κ. Μάρκου ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι το θέμα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, λέγοντας πως «Δεν πρέπει να ξαναδούμε εικόνες κλειστών νοσοκομείων, ουρές έξω από τα φαρμακεία, ελλείψεις και μαραθωνίους των ασθενών από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους».

Ολοκληρώνοντας, διαβεβαίωσε ότι «για τη ΔΗΜΑΡ, η δημιουργία ενός βιώσιμου, ανθρώπινου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας υγείας, ως βασική υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ως παράγων κοινωνικής συνοχής, αποτελεί στρατηγικό στόχο».



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;