Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), ζητά να ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή της υποχρέωσης της Ελλάδας, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος αδειούχου φαρμακοποιού.

Στην ερώτηση ζητούνται ειδικότερα στοιχεία από την Επιτροπή, σχετικά με των αριθμό των νέων αδειών φαρμακείων που εκδόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης στους νέους Δήμους που προέκυψαν από συνενώσεις, για να προκύψει αν η απελευθέρωση και οι θετικές της επιπτώσεις για τον καταναλωτή και για τους νέους φαρμακοποιούς, είναι υπαρκτή εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ή αν έχει ακυρωθεί από το ίδιο το πλαίσιο εφαρμογής της.

Αναλυτικά στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ν. 3918/2011 (νόμου που ψηφίστηκε κατ’ εφαρμογήν της απορρέουσας από το Μνημόνιο υποχρέωσης της Ελλάδος περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος του αδειούχου φαρμακοποιού) ), η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό ΔΕΝ υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην Επικράτεια.

Μετά την εφαρμογή του ν.3852/2010, σύμφωνα με τον οποίο συνενώθηκαν αρκετοί Δήμοι της χώρας, ειδικότερα για τον καθορισμό του πληθυσμιακού κριτηρίου λαμβάνονται υπόψη: α) για τους Δήμους που δεν υπέστησαν καμία μεταβολή, οι Δήμοι β) για τους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση προϋπαρχόντων Δήμων, οι Δημοτικές Ενότητες, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.

3852 γ) για τους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση άλλων Δήμων και Κοινοτήτων, οι Δημοτικές Ενότητες και οι Δημοτικές Κοινότητες, όπως αυτές ορίζονται στο ανωτέρω άρθρο. Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.3 του ν.

3918/2011, καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους κατοίκους, κατ’ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Εάν γνωρίζει πόσες καινούργιες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων έχουν δοθεί, από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου στους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση προϋπαρχόντων Δήμων, καθώς και τους Δήμους που προέκυψαν από συνένωση άλλων Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.

3852.
2. Εάν θεωρεί η Επιτροπή –με δεδομένο των αριθμό των νέων αδειών που εκδόθηκαν στους ανωτέρω Δήμους- ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του αδειούχου φαρμακοποιού και την ίδρυση και άδεια λειτουργίας φαρμακείου, συνιστά πραγματική απελευθέρωση ή όχι.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;