Ερώτηση

προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος διακοπής των χημειοθεραπειών στο ‘’Θεαγένειο΄΄νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης η απόφαση των νοσηλευτών του Θεαγενείου νοσοκομείου να απέχουν από τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων για χημειοθεραπείες από τις 23 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, η συγκεκριμένη πράξη δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του νοσηλευτικού προσωπικού και απαιτείται η δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘’Θεσσαλονίκη’’ στις 16/1/2017, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, κ. Περσεφόνη Μήττα αναφέρει ότι, αν οι νοσηλευτές επιμείνουν στην απόφασή τους, η μόνη επιλογή για τους καρκινοπαθείς της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας είναι να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, με υψηλό κόστος, ή σε άλλα νοσοκομεία που, όμως, δύσκολα θα σηκώσουν το βάρος όπως το Θεαγένειο, ως εξειδικευμένο νοσοκομείο.

Το εν λόγω θέμα έχει ανακύψει και στο παρελθόν, όχι μόνο στο Θεαγένειο αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου πραγματοποιούνται χημειοθεραπείες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος έχει αποστείλει μέσα σε ένα χρόνο οκτώ επιστολές στο Υπουργείο Υγείας με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων και η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, χωρίς καμία απάντηση.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί ένα σαφές πλαίσιο για τη διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων, το αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό και, φυσικά, την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών για την υγιεινή και την ασφάλεια όσων ασχολούνται με τη διάλυση.

Τα κυτταροστατικά φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των ιδιαίτερα τοξικών φαρμάκων. Δεδομένης της επικινδυνότητάς τους τόσο για τον παρασκευαστή, όσο και για τον ασθενή σε περίπτωση λάθους, η διεθνής πρακτική είναι η ύπαρξη ειδικής μονάδας για τη διάλυση των φαρμάκων αυτών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις στο χώρο και η στελέχωσή της με προσωπικό που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στο χειρισμό των φαρμάκων αυτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διάλυσης και διαχείρισης κυτταροστατικών φαρμάκων έχει και οφέλη στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, οδηγώντας σε μείωση του κόστους των θεραπειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μονάδα του νοσοκομείου Μεταξά η οποία υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 600.000 ευρώ ετησίως από τη διαχείριση των φαρμάκων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι δεν θα διακοπούν οι θεραπείες των καρκινοπαθών που εξυπηρετούνται από το Θεαγένειο στην περίπτωση που οι νοσηλευτές προχωρήσουν σε αποχή από τη διάλυση των φαρμάκων;

2)      Προτίθεστε να προχωρήσετε στη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία με την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής για το απασχολούμενο προσωπικό;

3)      Θα προχωρήσετε στην δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε όσα ογκολογικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν και στη στελέχωσή τους με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου