Προς τoν κ. Υπουργό Yγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: ‘Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υπεράριθμοι ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο’

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας αναγκάστηκαν να καταφύγουν από χθες οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο διαμαρτυρόμενοι για τις τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Όπως καταγγέλλουν, από τις 1.400 οργανικές θέσεις οι 800 είναι κενές, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ υπάρχουν τμήματα 30 ασθενών στα οποία κάνει βάρδια μόνο μία νοσηλεύτρια. Επιπροσθέτως, ξενώνας που έχει αγοραστεί, λόγω των παραπάνω ελλείψεων στο προσωπικό, δεν λειτουργεί.

Όσον αφορά τις συνθήκες νοσηλείας, οι υπεράριθμοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, τα τμήματα βραχείας νοσηλείας έχουν γεμίσει με χρόνιους ασθενείς, νεαροί ασθενείς και γέροντες κατάκοιτοι νοσηλεύονται στους ίδιους θαλάμους, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από το κλείσιμο ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία (Θριάσιο, Αττικό και Σισμανόγλειο).

Δεδομένου ότι πρόκειται για χρονίζοντα προβλήματα στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο του 2008 το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετική ερώτηση που είχα υποβάλει με θέμα ‘Σοβαρά προβλήματα νοσηλευομένων και εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο’ (υπ’ αριθμ.

3531/19-12-2007) είχε απαντήσει ότι ‘με τις νέες προσλήψεις προσωπικού που ολοκληρώνονται σύντομα, ικανός αριθμός προσωπικού θα διατεθεί και στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο’ (υπ’ αριθμ. 163657//25-01-2008)

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποιες είναι οι προβλεπόμενες προσλήψεις προσωπικού για το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν και τι ποσοστό των υπάρχουσων οργανικών κενών πρόκειται να καλύψουν;

2) Υπάρχει σχεδιασμός για την αύξηση των ψυχιατρικών τομέων στα γενικά νοσοκομεία και με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υπεράριθμων ασθενών και της συνακόλουθης υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο;

Η Βουλευτής

Θάλεια Δραγώνα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό