Την ακύρωση της απόφασης που πήρε στις 14/2/2019 ο ΕΟΦ, απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές σε 77 σκευάσματα ζητούν με προφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, σήμερα πρόκειται να κατατεθεί ακόμη μία προσφυγή για τον ίδιο λόγο -ενώ έπονται και άλλες- θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση τιμωρεί τις νόμιμες εταιρείες που φορολογούνται για αυτή τους τη δραστηριότητα, ενώ από την άλλη αφήνει ανενόχλητους όσους κινούνται παρασκηνιακά, πραγματοποιώντας την παραδοσιακή "σκούπα" σκευασμάτων και τους οποίους βεβαίως όπως έχει δείξει η ιστορία ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού αδυνατεί να ανακαλύψει. Και συνεχίζουν: διακινείται τόσο μαύρο χρήμα και όμως ο ΕΟΦ, ανέστελε μία φαρμακαποθήκη το 2016, μία το 2017, 5 το 2018 και 4 το φετινό δίμηνο. Βέβαια από την άλλη πλευρά τις κλείνει και στη συνέχεια ανοίγουν με νέο ΑΦΜ.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς φαρμακαποθηκών, μας ανέφεραν ότι σήμερα όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι πιεσμένες και περισσότερο αυτές που στηρίζουν σημαντικό μέρος του τζίρου τους στις παράλληλες εξαγωγές. Οι οποίες ως ποσοστό επί τους τζίρου μπορεί να είναι από 10% και να ξεπερνούν ακόμη και το 20%. Το θέμα, κατά τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους, ότι λόγω των οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε ως χώρα, οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν οικονομική ανάσα για τις εταιρείες. Και επειδή τα νούμερα έχουν την δύναμη να αποτυπώσουν μια κατάσταση το συνολικό μέγεθος της αγοράς από το 2009 μέχρι και το 2017... ακολούθησε την εξής πορεία:

  • 2009-5.190 εκατ. ευρώ
  • 2010-4.650 εκατ. ευρώ
  • 2011-4.100 εκατ. ευρώ
  • 2012-3.440 εκατ. ευρώ
  • 2013-3.070 εκατ. ευρώ
  • 2014-3.030 εκατ. ευρώ
  • 2015-3.030 εκατ. ευρώ
  • 2016-3.050 εκατ. ευρώ
  • 2017-3.040 εκατ. ευρώ

Στα επίπεδα του 2017 αναμένεται ότι κινήθηκε η αγορά το 2018, ενώ ανάλογα προβλέπεται και για το 2019. Το θέμα όπως λέγεται είναι ότι η αγορά έχασε εξαιτίας της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης το 42% του τζίρου της. Πτώση στην οποία συνέβαλε και το γεγονός της μεταφοράς των ακριβών σκευασμάτων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Είμαστε κόκκινο πανί για τις φαρμακοβιομηχανίες

Απόρροια στοχευμένων πιέσεων θεωρούν παράγοντες της αγοράς φαρμακαποθηκών την τελευταία απόφαση του ΕΟΦ, καθώς όπως λένε οι φαρμακοβιομηχανίες χάνουν πολλά από τις παράλληλες εξαγωγές. Μπορεί όπως λένε οι ελληνικές εταιρείες να κερδίζουν από τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα πουλάνε ακριβότερα, απ'οτι κοστίζουν στην Ελλάδα, όμως από την άλλη οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες πιέζονται αρκετά καθώς πρέπει να ανταγωνιστούν τα ίδια τους τα προϊόντα που πωλούνται σε ακριβότερες (φθηνότερα πωλούνται στην Ελλάδα) τιμές σε διάφορα κράτη, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία κ.λπ. Ανάλογες πιέσεις για μπλοκάρισμα των παράλληλων εξαγωγών ακούγεται ότι κατά καιρούς επιβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία κ.λπ., καθώς και εκεί οτα φάρμακα πωλούνται φθηνότερα συγκριτικά με ότι ισχύει σε άλλα κράτη της Βόρειας Ευρώπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου