της Έλενας Μπούλια
Παρασκευή απόγευμα στον μόλο της Πούντας, μετά από τρισαμισάωρο ράλλυ προκειμένου να προλάβουμε το Ferry για Ελαφόνησο. Ο ήλιος δύει μέσα στη θάλασσα, ο ουρανός έχει γίνει ροζ και η διάφανη θάλασσα σκούρο πράσινο. Ο αέρας μυρίζει ιώδιο και πετρέλαιο – δεν σε ενοχλεί.
Οι διακοπές σου, έστω κι αν πρόκειται απλά για ένα τριήμερο, έχουν μόλις ξεκινήσει και δεν υπάρχει καλύτερο σκηνικό για να στο επιβεβαιώσει. Μιλώντας για σκηνικό… σκηνή πήρες;
Όχι ότι είναι απαραίτητο, αφού το camping του Σίμου δεν αποτελεί μοναδική εναλλακτική διαμονής, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το να ξυπνάς το πρωί και μετά από μερικά βήματα να βουτάς στην παραδεισένια θάλασσα είναι 'ατού'.
Όσοι το έχουν κάνει θα σου πουν ότι δεν αλλάζουν το camping με τίποτα – άλλωστε είναι από τα πιο οργανωμένα και καθαρά που θα συναντήσει ο τακτικός camper. Οι πιο 'εναλλακτικοί' από την άλλη θα αντιπροτείνουν την ελεύθερη κατασκήνωση στην τεράστια παραλία, για ακόμα πιο φυσική εμπειρία.
Δεν το συστήνουμε: Πρόκειται για δεδομένο σημείο ελέγχου από τις αρχές και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
Ωστόσο, είτε επιλέξετε να μείνετε στο κάμπινγκ είτε σε κάποιο από τα πολύ χαριτωμένα και αρκετά οικονομικά δωμάτια του μικροσκοπικού νησιού, απέναντι από τη νοτιότερη άκρη της ηπειρωτικής Λακωνίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διακοπές σας εκεί θα είναι εξαιρετικά χαλαρές.
Λέγοντας χαλαρότητα, εννοούμε μπάνιο όλη την ημέρα σε δύο από τις πιο εξωτικές παραλίες που βάζει ανθρώπου νους, με απέραντες αμμουδιές και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά, dress code αποτελούμενο από σαγιονάρες και παρεό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγωμένες μπύρες το βράδυ σε κάποιο από τα ήσυχα μπαράκια του λιμανιού.
Αναρωτιέστε για αξιοθέατα; Κάποιο μουσείο ή κάποιο αρχαιολογικό χώρο; Όχι, στην Ελαφόνησο. Στο νησί αυτό η ημέρα δεν ξοδεύεται σε τίποτε άλλο παρά στην απόλυτη ραστώνη που, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, θα υποπέσετε μετά από μερικές ώρες στη θάλασσα.
Τα δε βράδια σας στο νησί θα περιοριστούν σε βόλτες στον παραθαλάσσιο δρόμο του λιμανιού, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται – αν έχετε ποδήλατο, τόσο το καλύτερο, για να αποφύγετε εντελώς τη χρήση μηχανοκίνητων για τις διαδρομές σας στη χώρα ή στις παραλίες.
Αν επιμένετε, πάντως, να εμπλουτίσετε το ταξίδι σας στην Ελαφόνησο με ιστορικά στοιχεία, μπορείτε κατά τη διαδρομή σας προς τα εκεί να κάνετε μία στάση στο Γερμανικό Παρατηρητήριο στο χωριό Βελανίδια, στη Νάπολη ή στο Κάστρο Αγίας Παρασκευής, ανηφορίζοντας από τη Νεάπολη προς το Φαρακλό.
Φυσικά αξιοθέατα αποτελούν επίσης το προσπελάσιμο Σπήλαιο Καστανιάς, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό στην πίσω πλευρά των Βατίκων, καθώς και το απολιθωμένο δάσος, στη νότια πλευρά των Βατίκων και προς την Αγία Μαρίνα.
Εκεί θα συναντήσετε και δύο υπέροχες αμμουδερές παραλίες. Τέλος, η γραφικότατη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς απέχει από την Ελαφόνησο μόνο 40 λεπτά και συστήνουμε να την επισκεφθείτε κατά την επιστροφή σας από το νησί.
Παραλίες
Δύο, ουσιαστικά, είναι τα σημεία για μπάνιο στην Ελαφόνησο και βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Η παραλία του Σίμου αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο όρμους, οι οποίοι χωρίζονται από ένα μεγάλο, αμμουδερό ακρωτήρι: ο όρμος Σαρακίνικου και ο όρμος Φράγκου, βρίσκονται στα νοτιοανατολικά και διαθέτουν ήσυχα, μη εκμεταλλευμένα τουριστικά σημεία για μπάνιο μακριά από ρακέτες και πιτσιρίκια, αλλά και σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες (διαλέξτε και πάρτε).
Στα βορειοδυτικά του νησιού βρίσκεται η παραλία της Παναγιάς (ή νησιά της Παναγιάς) με τα ίδια τιρκουάζ νερά, την ίδια χοντρή, ξανθιά άμμο αλλά χωρίς πολύ κόσμο και χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση.
Φαγητό – διασκέδαση
- Στην Άκρη: Το hit του παραλιακού δρόμου στο λιμάνι, καθώς συγκεντρώνει την πλειοψηφία των νέων επισκεπτών του νησιού από το πρωί για πλούσιο πρωινό (με ομελέτες, φρουτοσαλάτες, bagels και pancakes), το μεσημέρι για ουζάκια και μεζεδάκια και έως αργά το βράδυ για κοκτέιλς, παγωτά, γλυκά και δροσερές σαλάτες. Όλα αυτά σε ένα υπέροχο σκηνικό με σήμα κατατεθέν την ορχιδέα.
- Ψαροταβέρνα αδελφών Μέντη: Για καταπληκτικές αστακομακαρονάδες και φρέσκα ψάρια, στο λιμάνι (25 με 30 ευρώ ανά άτομο).
- Αδελφοί Αρώνη: Επίσης για φρέσκα ψάρια, με τραπεζάκια σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό, με κατεύθυνση προς Νησιά Παναγιάς (20 με 30 ευρώ ανά άτομο).
- Νταγιαντάς: Για φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα, επίσης στο λιμάνι με κατεύθυνση προς παραλία Παναγίας (20 με 25 ευρώ ανά άτομο).
- Τράκαινα: Για παραδοσιακό σουβλάκι, πατατούλες τηγανιτές και παγωμένες μπύρες (10 ευρώ ανά άτομο).
- Νησιά της Παναγίας: Για παραδοσιακή κουζίνα, με μαγειρευτά αλλά και φρέσκο ψάρι, και με υπέροχη θέα στην ομώνυμη παραλία από τις βεράντες του εστιατορίου (15 με 20 ευρώ ανά άτομο).
- Clantestino: Σε πολύχρωμο έθνικ στυλ, ιδανικό για δροσερά κοκτέιλς μέχρι αργά το βράδυ. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο.
Διαμονή
- Simos Camping: Πάνω ακριβώς στην παραλία Σίμος με οργανωμένες εγκαταστάσεις. Οι τιμές για τον Αύγουστο είναι 8 ευρώ το άτομο κι άλλα 8 ευρώ για τη μικρή σκηνή. Μπορείτε να μείνετε και σε δωμάτια (bungalows), τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα (2 ενήλικες και 2 παιδιά) με 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
- Δωμάτια με θέα: Απέχουν 400 μέτρα από την παραλία του Σίμου και 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι, ενώ διαθέτουν studios με εξοπλισμένες κουζίνες για 2 ή 4 άτομα. Τιμή: 80 ευρώ τον Ιούλιο και 100 ευρώ τον Αύγουστο, χωρίς πρωινό.
- Sunset (τηλ. 6979 471 998): Αυτόνομα, μεγάλα και περιποιημένα διαμερίσματα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι, 3 χιλιόμετρα από την παραλία της Παναγίας και 5 χιλιόμετρα από την παραλία του Σίμου. Τιμή: 70 ευρώ – χωρίς πρωινό.
- Studios Maniati: Βρίσκονται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της χώρας του νησιού, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη νησί και στη θάλασσα. Διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα, κλιματισμό και κοινή χρήση bbq. Τιμή: 80 ευρώ – χωρίς πρωινό.
- 9 Μούσες: Στη χώρα του νησιού και 4 χιλιόμετρα από τις παραλίες Σίμος και Νησιά Παναγιάς το ξενοδοχείο 9 Μούσες διαθέτει πισίνα και όμορφα διαμερίσματα, σε νησιώτικο στιλ, εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι. Τιμή: 75 ευρώ – χωρίς πρωινό.
- Santa Maria: Πανέμορφα δωμάτια στον οικισμό της Παναγίτσας, με θέα στην ομώνυμη παραλία και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη χώρα του νησιού. Τιμή: 80 ευρώ για ένα δίκλινο, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
Πώς θα βρεθείτε εκεί
Η Ελαφόνησος απέχει 314 χιλιόμετρα από την Αθήνα – κάτι που μεταφράζεται διαφορετικά για τον καθένα, ανάλογα, όπως αναφέραμε στην αρχή, το πόσο βιάζεται να προλάβει το Ferry για να βρεθεί στο νησί. Η διαδρομή πάντως που αναμφίβολα θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι μέσω Τρίπολης, Σπάρτης, ενώ έπειτα θα ακολουθήσετε ταμπέλες για Μονεμβασιά και Νεάπολη.
Μετά τους Μολάους θα στρίψετε δεξιά προς Ασωπό και Πλύτρα και πριν την Πλύτρα θα στρίψετε αριστερά προς Νεάπολη, Δαιμονιά. Κάποια στιγμή θα συναντήσετε ταμπέλες για Ελαφόνησο και έτσι θα φτάσετε στον μικρό κάβο της Πούντας.
Η παραπάνω περιγραφή είναι απαραίτητη, καθώς σε πολλά σημεία η σήμανση μπερδεύει.
Από την Πούντα θα πάρετε το Ferry για Ελαφόνησο και θα βρεθείτε εκεί μέσα σε δέκα λεπτά.
Δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά, πολλές φορές μέσα στην ημέρα, από τις 8.00 έως τις 23.30. Για να επιβεβαιώσετε τις ώρες τηλεφωνήστε στο 27340 61177 ή στο 6977 633 566.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα