Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων.

Ο θεσμός των Βραβείων του Γαληνού, έρχεται το 2013 και στην Ελλάδα.
Τα Prix Galien, αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη και θεωρούνται από τη βιομηχανία φαρμάκου, ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ.

Με τα βραβεία αυτά, βραβεύονται φαρμακευτικά προϊόντα και διαγνωστικά εργαλεία ή μηχανήματα, με κριτήριο την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Η Επιτροπή αξιολόγησής τους, αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες - γιατρούς, φαρμακολόγους, φαρμακοποιούς, βιολόγους, γενετιστές.

Τα συγκεκριμένα βραβεία, επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από τον φαρμακοποιό Roland Mehl. Από τότε, εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 15 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βρετανία, Πολωνία, Ισραήλ, Καναδά, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη).

Στη χώρα μας, υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).

Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών οδηγιών από το Galien Foundation, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Επιπλέον, θα απονεμηθεί και το «ανθρωπιστικό» βραβείο Pro Bono Humanum στην κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στον χώρο της υγείας.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιμετώπιση έκτακτων οδοντιατρικών περιστατικών τον Αύγουστο
Η σεμαγλουτίδη βοηθά και στη διακοπή του καπνίσματος [μελέτη]
Η απώλεια δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους [μελέτη]