Είναι αρκετά συνηθισμένο, μετά από ένα check up, όλοι μας να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας με βάση τις φυσιολογικές τιμές ενός εργαστηρίου στο οποίο έχουμε κάνει τις εξετάσεις. 

Αν κάτι είναι ‘’μαυρισμένο’’ από το κομπιούτερ του εργαστηρίου, τηλεφωνούμε έντρομοι στον γιατρό μας, αν όχι συχνά φυλάμε τις εξετάσεις σε κάποιο συρτάρι και δεν τις δείχνουμε πουθενά.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι φυσιολογικές τιμές ενός εργαστηρίου είναι ενδεικτικές και από εργαστήριο σε εργαστήριο διαφέρουν. Επομένως τη συνολική αξιολόγηση της υγείας μας, καλό είναι να την κάνει ο γιατρός μας ή ο ειδικός αν πρόκειται περί εξειδικευμένου ελέγχου.

Ο Διαβήτης σωστά ονομάζεται ύπουλος μιας και για χρόνια δεν προκαλεί συμπτώματα τέτοια που θα μας οδηγήσουν στη διάγνωσή του.

Αποκτά λοιπόν μεγάλη σημασία η σωστή αξιολόγηση των τιμών σακχάρου νηστείας στο check up.

Υπάρχουν δυστυχώς αρκετά λανθασμένες αντιλήψεις τόσο στην αξιολόγηση μια ειδικής για τον Διαβήτη εξέτασης που ονομάζεται Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c), καθώς και σε μετρήσεις που γίνονται με μετρητές σακχάρου στο δάκτυλο (ολικό τριχοειδικό αίμα).

Τα σάκχαρα που μετρούμε σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, πρωί νηστικοί (σάκχαρο νηστείας μετρημένο σε πλάσμα δείγματος ολικού αίματος), ξεκινώντας από 85mg/dl, σχετίζονται αναλογικά με τον κίνδυνο ήδη υπάρχοντος αδιάγνωστου Διαβήτη αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισής του.

Αν το σάκχαρό μας είναι μεγαλύτερο από 99mg/dl και μέχρι και 125mg/dl, μετρημένο νηστικοί σε μικροβιολογικό εργαστήριο, τότε έχουμε Προ-Διαβήτη. Δυο μετρήσεις πρωινές νηστείας, με τιμές 126mg/dl ή μεγαλύτερες θέτουν χωρίς περαιτέρω έλεγχο την διάγνωση Διαβήτη.

Μία μέτρηση σακχάρου στο check up μας δεν αποκλείει από μόνη της την ύπαρξη Διαβήτη. Τα πιο πολλά εργαστήρια αναφέρουν ως φυσιολογικές τιμές σακχάρου μέχρι τα 110mg/dl, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως ακόμα και με σάκχαρο νηστείας 100mg/dl περισσότεροι από 25% των εξεταζομένων μπορεί ήδη να έχουν Διαβήτη. Χρυσός κανόνας για τη διάγνωση Διαβήτη αποτελεί η καμπύλη σακχάρου που γίνεται με λήψη 75γρ. γλυκόζης και μέτρηση του σακχάρου πριν τη λήψη και 2 ώρες μετά. Αν το σάκχαρο είναι από 140 ως 199mg/dl έχουμε προδιαβήτη, ενώ μεγαλύτερες τιμές θέτουν την διάγνωση Διαβήτη.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c) για να διαγνώσουμε Διαβήτη, διότι ανάμεσα διαφορετικών εργαστηρίων εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις τιμών και διότι χαμηλές τιμές HbA1c δεν αποκλείουν την ύπαρξη Διαβήτη.

Όσοι χρησιμοποιούν μετρητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανάλογα με τον μετρητή, μπορεί να υπάρχει μέχρι και 20% απόκλιση από την πραγματική τιμή. Η χρήση τέτοιων μετρητών δεν πρέπει να γίνεται για διάγνωση Διαβήτη, αλλά υψηλές τιμές σε τυχαίες μετρήσεις είναι σοβαρός λόγος να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας η τον ειδικό.

Αυξημένα σάκχαρα στο αίμα μου, έστω και αν δεν είναι σε τιμές που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, είναι σημάδι ανησυχίας και χρειάζεται τουλάχιστον αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής από μέρους μας, για να προλάβουμε τον διαβήτη και τις δραματικές επιπλοκές του. Γνωρίζουμε ότι στο στάδιο του προδιαβήτη μέχρι και το 50% της μάζας των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη έχει χαθεί η δυσλειτουργεί, ενώ η πρώιμη γήρανση των αγγείων μας (αθηροσκλήρωση), έχει ξεκινήσει.

Το μεταβολικό σύνδρομο που συνεπάγεται πολλαπλάσιο κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι προ των πυλών…
Αυξημένα πρωινά η μεταγευματικά σάκχαρα (Προ-Διαβήτης), 4/πλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη, και 2/πλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Ρύθμιση του Βάρους, μεσογειακή Διατροφή μαζί με καθημερινή άσκηση μέσης έντασης 30΄, μπορούν να αναστρέψουν στο φυσιολογικό το 60% του προδιαβήτη και το 50% των νέων διαβητικών. Επίσης μπορούν να γλυτώσουν 1 στα 3 καρδιαγγειακά επεισόδια, να μειώσουν τις πιθανότητες άνοιας που είναι αρκετά αυξημένες στον Διαβήτη, να βελτιώσουν την υπέρταση και το λιπιδαιμικό προφίλ. Απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους μειώνει, τριγλυκερίδια, υπέρταση, βελτιώνει την καλή χοληστερίνη (HDL) και ελαττώνει κατά 55% τον κίνδυνο διαβήτη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια