Μια ομάδα εργασίας στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Schleswig-Holstein (UKSH), Πανεπιστημιούπολη Lübeck, δοκιμάζει μια νέα διαδικασία για τη διάκριση των λειτουργικών περιοχών και του καρκινικού ιστού με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης εγκεφαλικού όγκου.

Η German Cancer Aid (DKH) υποστηρίζει το έργο για τρία χρόνια με συνολικά 581.000 ευρώ στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας "Χειρουργική του μέλλοντος".

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης σε όγκους στον εγκέφαλο είναι να αφαιρεθεί ο ιστός του όγκου όσο το δυνατόν πληρέστερα, ενώ παράλληλα να εξοικονομηθούν περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αίσθηση ή την κίνηση, για παράδειγμα.

Το κοινό έργο "Intraoperative functional optical coherence tomography in neurosurgery combined with optical tumour localisation" συνδυάζει την τεχνογνωσία της νευροχειρουργικής, του Medical Laser Centre Lübeck και του Institute of Biomedical Optics του Πανεπιστημίου του Lübeck.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Πρόκειται για μια τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για την απεικόνιση δομών ιστού σε βάθος έως και τριών χιλιοστών σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την εμφάνιση ακριβέστερων ορίων μεταξύ όγκου και υγιούς ιστού κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης σε όγκο στον εγκέφαλο. Η διαδικασία επιτρέπει επίσης την απεικόνιση της ροής του αίματος με τη χρήση μετρήσεων Doppler. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να αναγνωριστούν, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι τροφοδοτούνται με περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα ενσωμάτωσε, λοιπόν, ένα ειδικό σύστημα OCT, με το οποίο είναι δυνατή η πραγματοποίηση πολλών εκατομμυρίων σαρώσεων βάθους ανά δευτερόλεπτο, σε ένα χειρουργικό μικροσκόπιο. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Matteo Bonsanto, ανώτερο ιατρό στο Τμήμα Νευροχειρουργικής της Πανεπιστημιούπολης του Lübeck, έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα.

Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται τώρα περαιτέρω στο πλαίσιο του έργου που χρηματοδοτείται από την Cancer Aid.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν πώς οι μετρήσεις όγκου σε πραγματικό χρόνο των μεταβολών της ροής του αίματος μετά από ηλεκτρικά ερεθίσματα μπορούν να βελτιώσουν τη διαφοροποίηση μεταξύ λειτουργικών περιοχών και καρκινικού ιστού.

Πηγές:
Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
17 κοινοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, άνοια και κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία
Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά
Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή