Η αρρυθμία στην καρδιά είναι μια κοινή πάθηση, που μπορεί να διαφέρει σε μορφή και σφοδρότητα, αναλόγως τον ασθενή. Πολλές φορές, μάλιστα, η αρρυθμία μπορεί να είναι τελείως άκακη. Ο μέσος άνθρωπος έχει 60 με 100 παλμούς σε ένα λεπτό. Αν υπάρξουν προβλήματα, όπως φτερουγίσματα, γρήγοροι παλμοί ή πολύ αργοί, μπορεί να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως ζάλη ή πόνο στο στήθος.

Οι ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής ή και υπέρτασης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμίας.  Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία είναι τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η αναιμία και ο διαβήτης. Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει την αρρυθμία, όμως;

Το φαγητό

Εκτός από την καφεΐνη, που είναι η πιο κοινή ουσία που βρίσκουμε σε τροφές η οποία να προκαλέσει αρρυθμία, το πάρα πολύ κρύο ή το πάρα πολύ καυτερό φαγητό μπορεί να προκαλέσουν σοκ στον οργανισμό, και αυτό να ασκήσει επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας αρρυθμία. Ακόμα και ένα πολύ πλούσιο γεύμα μπορεί να το προκαλέσει αυτό. Επιπλέον, αν λαμβάνουμε υπερβολικά μεγάλες ή μικρές δόσεις των μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός μας, οι χτύποι της καρδιάς μας μπορεί να πάσχουν—ειδικά στην περίπτωση του καλίου.

Τα φάρμακα

Όπως και η καφεΐνη, πολλά συνηθισμένα φάρμακα επηρεάζουν τον οργανισμό μας με τέτοιο τρόπο που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Παραδείγματα ουσιών (που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού) είναι η νικοτίνη, η ψευδοεφεδρίνη και η φενυλεφρίνη. Η ποσότητα των φαρμάκων, φυσικά, παίζει και αυτή ρόλο. Για παράδειγμα, οι πολύ υψηλές δόσεις στεροειδών που λαμβάνονται από αθλητές μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό, προκαλώντας αρρυθμία. Λιγότερο συχνά θα παρατηρηθούν προβλήματα με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο καιρός

Ίσως ο πιο παράξενος από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στην αρρυθμία, είναι ο καιρός. Η θερμοκρασία του σώματός μας συνδέεται με την καρδιά μας. Συνεπώς, η καρδιά μας κουράζεται περισσότερο όταν η θερμοκρασία είναι υπερβολικά κρύα ή ζεστή. Στον ζεστό καιρό, η εφίδρωση προκαλεί αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή πίεση και ο οργανισμός να χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Στον κρύο καιρό, ο κίνδυνος αρρυθμίας μεγαλώνει, για αρκετούς λόγους. Αρχικά, τα περισσότερα ρούχα που φοράμε δεν διευκολύνουν την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Έπειτα, ο κίνδυνος υποθερμίας ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς, επικίνδυνα μερικές φορές. Και τέλος, η επιπλέον κούραση που μπορεί να φέρουν ακόμα και οι πιο καθημερινές λειτουργίες στον κρύο καιρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024