Στις αρχές του φετινού Ιουνίου η διεθνής κοινότητα έβαλε ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο την οριστική πάταξη του AIDS έως το 2030.
Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκτήσουν όλοι οι φορείς του ιού πρόσβαση στα σχετικά φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την εκδήλωση της νόσου του AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι και η πρόληψη, ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, τονίζουν οι ειδικοί.
Τα τελευταία χρόνια χάρη στη βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής αλλά ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα.
Οι παρενέργειες των φαρμάκων επηρεάζουν λιγότερο πλέον τη ζωή των ασθενών σε σύγκριση με παλαιότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να μολύνουν άλλους.
Ωστόσο δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι ασθενείς του Aids δεν γίνονται δεκτοί σε ιατρεία με το φόβο ότι μπορεί να μολύνουν άλλους ασθενείς.
Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως ο στόχος της εξάλειψης του AIDS έως το 2030; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό.
Τα φάρμακα βελτιώνονται διαρκώς. Αν δοθούν τώρα στους ανθρώπους τότε θα έχουμε μέχρι το 2030 έναν κόσμο χωρίς HIV και AIDS.
Προς το παρόν απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί πολύ, ωστόσο η ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο συνεχίζει να είναι προνόμιο λίγων.
Εκτιμάται ότι από τα 37 εκατομμύρια φορέων του HIV παγκοσμίως, μόλις 17 εκατομμύρια λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή. Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι που πάσχουν από AIDS πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στις χώρες της Αφρικής. Η χώρα με τους περισσότερους φορείς του ιού HIV και πάσχοντες από AIDS είναι η Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 142.000 άνθρωποι είναι νέοι φορείς, εκ των οποίων το ήμισυ βρίσκονται στη Ρωσία. Αύξηση σημείωσαν τα κρούσματα και στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών όπως στη Λιθουανία και την Εσθονία. Σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης τα κρούσματα διπλασιάστηκαν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού