Διανύουμε περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης με τους δύο ιούς τύπου Α Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) να προεξάρχουν. Το επιδημικό κύμα της νόσου, κορυφώνεται σταδιακά, τα θύματα αυξάνονται, πολλοί συμπολίτες μας πανικοβάλλονται και ρωτούν πώς μπορούν να προστατευτούν από ένα ιό που αποδεικνύεται αρκετά άνοσος ακόμη και στο εμβόλιο, το οποίο παρασκευάστηκε ώστε να είναι κατά το δυνατόν αυξημένης ισχύος.  

Παρά το γεγονός ότι η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, ανάλογα με τον τύπο του ιού και το  ανοσοποιητικό σύστημα του προσβεβλημένου ασθενούς, τα τρία συνηθέστερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται αυτή την περίοδο είναι:

Mυαλγίες, αρθραλγίες, κομμάρες

Τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο προκαλούν συνήθως έντονους μυϊκούς πόνους και αρθραλγίες. Οι πόνοι εμφανίζονται συχνά με την εισβολή του πυρετού αλλά ενδέχεται να έπονται ή να εμφανιστούν και πριν την εκδήλωσή του. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίμονα μυοσκελετικά άλγη δυσανάλογα με το μέγεθος του πυρετού. Το αίσθημα κακουχίας συνοδεύει συχνά τα δυσάρεστα άλγη.

Πυρετός

Συνήθως εμφανίζεται οξέως και είναι της τάξεως του 38 και άνω. Διαρκεί τρεις με πέντε ημέρες και στις περιπτώσεις ασθενών με καλό ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται τάση ύφεσης μετά το 48ωρο.

Βήχας

Ο βήχας είναι συχνός. Συχνότερα πρόκειται για ξερό βήχα που συνοδεύεται από κεφαλαλγία ή ρινική καταρροή ή πονόλαιμο.

Πώς να αποφύγετε να κολλήσετε:

Τρία ζωτικά μέτρα είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο:

1. Αποφύγετε τη στενή επαφή με αρρώστους και τις συναθροίσεις. Μην χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την περίοδο, επιλέξτε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου όπως περπάτημα, αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Εάν είστε ηλικιωμένος και σας επισκέπτονται τα εγγόνια σας, πάντα να ρωτάτε εάν έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος. Προγραμματίστε επίσκεψη κάποια άλλη στιγμή σε περίπτωση που έχουν έστω και ελαφρά συμπτώματα. Εάν θέλετε να ψωνίσετε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες αποστολής προϊόντων των πολυκαταστημάτων και των supermarkets. Eάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, υποδεχτείτε τους με μάσκα και πλύντε άμεσα μετά τη συναλλαγή τα χέρια σας. Εάν έχετε μικρά παιδιά ενημερωθείτε για την δραστηριότητα της γρίπης από το σχολικό προσωπικό. Στην περίπτωση που  τα παιδάκια σας είναι μωρά και τα έχετε σε παιδικό σταθμό,  προτιμήστε εάν είναι δυνατόν να τα κρατήσετε σπίτι αυτή την περίοδο.

2. Καθαρίστε σωστά τα χέρια σας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν.

Τα χέρια επιμολύνονται κατά την  παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές, τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών σας συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από τα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού σας, τηρεί κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για την χρήση τους. Οι κανόνες της ορθής πλύσης των χεριών

  • Χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία τους.
  • Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα air.

3.  Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με ακάθαρτα χέρια. O ιός δεν μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος. Πρέπει να βρει μια πύλη ανοιχτή για να εισχωρήσει. Όταν αγγίξετε μια μολυσμένη από ιούς επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξετε τη μύτη σας, δίνετε την ευκαιρία στον ιό να διεισδύσει μέσα σας. Οι παλιές συμβουλές των γιαγιάδων «μην σκαλίζεις τη μύτη σου» « μην τρως με τα χέρια» δεν ήταν ένα σύνολο κανόνων ευγενείας για να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, αλλά παράλληλα σας προστάτευαν από μολύνσεις.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου