H περίοδος της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, αναπόφευκτα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, επιφέροντας αλλαγές.

Πολλές φορές τα ζευγάρια ανησυχούν πως αν κάνουν σεξ θα επηρεαστεί δυσμενώς το έμβρυο. Φοβούνται πως το σεξ μπορεί να προκαλέσει κάποια λοίμωξη στη μήτρα και στο παιδί, αλλά με εξαίρεση την περίπτωση που ο σύντροφος έχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί τίποτα τέτοιο.

Το μωρό προστατεύεται από ένα βλεννώδες τραχηλικό βύσμα που σφραγίζει τον τράχηλο και τον αμνιακό σάκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας από την ερωτική πράξη.

Όμως, αν έχετε ιστορικό αποβολών και πρόωρου τοκετού ή αν ο γυναικολόγος σας, σας έχει συμβουλεύσει να απέχετε, πρέπει να αποφύγετε την ολοκληρωμένη διείσδυση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξετε τρυφερότητα.

Βρείτε λοιπόν εναλλακτικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πλείστες άλλες στάσεις να δοκιμάσετε. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να παρατηρήσετε πως το έμβρυο αντιδρά όταν κάνετε σεξ και είτε γίνεται πιο ζωηρό, είτε πιο ήσυχο. Οι αντιδράσεις του εμβρύου όμως δεν σχετίζονται με την ερωτική πράξη, αποτελούν απλώς και μόνον αντιδράσεις στην έκκριση ορμονών.

Είναι πάρα πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ένας σύντροφος να αισθανθεί απόρριψη από τον άλλον. Αν αισθάνεστε, πως για οποιοδήποτε λόγο, το σεξ σας απωθεί ως ιδέα, είναι σημαντικό να το συζητήσετε, να είστε σαφείς όσον αφορά το τι έχει αλλάξει μέσα σας και να εκφράσετε συγχρόνως όλα τα θετικά συναισθήματα που δεν έχουν μεταβληθεί.

Το σεξ πριν από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και πριν από τη συλλογή ωαρίων ενδείκνυται εκτός των άλλων και για ψυχολογικούς λόγους. Θυμηθείτε όμως πως πρέπει να απέχετε από το σεξ για 3 ημέρες πριν από τη συλλογή ωαρίων ώστε να επιτευχθεί καλή ποιότητα σπέρματος.

Μετά την εμβρυομεταφορά καλό θα είναι να περιμένετε μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, δηλαδή για 12-14 ημέρες. Παρότι δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το σεξ μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μήτρα και για αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Φυσικά υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ξέρατε ότι ένα έμβρυο μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας, αλλά λόγω της θεραπείας ξέρουμε επακριβώς τι συμβαίνει και καλό θα είναι να απέχετε.

Αντίθετα, στη σπερματέγχυση οι γιατροί συνιστούν το σεξ αμέσως μετά από αυτήν, καθώς και τις επόμενες ημέρες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • για να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης μετά την ωορρηξία και
  • για το θετικό ρόλο της συμμετοχής του συζύγου.

Η διάθεση ενός άντρα για σεξ μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί. Μερικοί αρέσκονται στις αλλαγές του γυναικείου σώματος και νιώθουν πιο κοντά στις συντρόφους τους. Άλλοι μπορεί να νιώθουν μειωμένη διάθεση λόγω του άγχους για την υγεία του εμβρύου και της μητέρας, αλλά και για την επερχόμενη πατρότητα. Ο σύντροφός σας ενδέχεται να μην μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αλλαγής της εικόνας σας όσο και της ιδιότητάς σας ως μέλλουσας μητέρας.

Τι δεν είναι ασφαλές

Δεν πρέπει να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας αν αυτός έχει λοίμωξη με έρπητα, χλαμύδια, κονδυλώματα ή HIV. Αν προσβληθείτε και εσείς τότε η λοίμωξη μπορεί να περάσει και στο μωρό με επικίνδυνες συνέπειες.
Ο γυναικολόγος ή και η μαία σας μπορεί να διαγνώσουν ότι είναι επικίνδυνο να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να σας τις απαγορεύσουν.

Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή
  • Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι
  • Διαφυγή αμνιακού υγρού (που περιβάλλει το μωρό μέσα στη μήτρα)
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού ( πριν τις 37 εβδομάδες) ή συμπτώματα που συνιστούν κίνδυνο πρόωρου τοκετού ( πρόωρες συσπάσεις της μήτρας)
  • Πρόδρομος πλακούντας, όπου ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας
  • Τραχηλική ανεπάρκεια, όπου ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές