Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν κάποια στιγμή της ζωή τους από πονοκέφαλο (κεφαλαλγία) και η μεγάλη πλειοψηφία θα τους αντιμετωπίσει με ένα απλό παυσίπονο.
Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.
Τα δυσάρεστα νέα είναι, ότι το 10 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, η οποία απαιτεί να επισκεφτούμε άμεσα γιατρό.
Πότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση;
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αιτίας του πονοκέφαλου, μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Η νευρολογική εκτίμηση και οι απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία), συνήθως, απορρίπτουν ή επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος.
Τα 10 “καμπανάκια” του επικίνδυνου πονοκέφαλου
Εάν νιώσετε ένα πρωτόγνωρο για εσάς είδος πονοκεφάλου (κεφαλαλγίας) υπάρχουν δέκα “καμπανάκια” που δείχνουν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνος και χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια:
- Ο πονοκέφαλος είναι πολύ οξύς, εμφανίζεται και κορυφώνεται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά.
- Έχετε πονοκέφαλο που χειροτερεύει μετά από τραυματισμό που είχατε στο κεφάλι τις τελευταίες 24 ώρες και πιθανώς συνοδεύεται από ζάλη ή λήθαργο.
- Ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο άκρο, πρόβλημα στην ομιλία (μπερδεύεστε όταν μιλάτε ή δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να πείτε αυτό που θέλετε), προβλήματα όρασης ή δυσκολία συγκέντρωσης, σύγχυση, απώλεια μνήμης.
- Ο πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν αντέχετε το φως (φωτοφοβία), έχετε αυχενική δυσκαμψία και πυρετό (ειδικά εάν έχετε εξάνθημα)
- Ο πονοκέφαλος άρχισε όταν βήξατε ή φτερνιστήκατε, όταν σηκώσατε ξαφνικά βάρος, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή αμέσως μετά από αυτή.
- Είναι ο χειρότερος πονοκέφαλος που έχετε νιώσει ποτέ και δεν έχετε βιώσει στο παρελθόν παρόμοιο πόνο στο κεφάλι. Ορισμένοι ασθενείς τον περιγράφουν “σαν να σε χτυπάει κεραυνός στο πίσω μέρος του κεφαλιού”.
- Νιώθετε έντονο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή πόνο που κατεβαίνει ως τον αυχένα.
- Νιώσετε ξαφνικά έντονο πονοκέφαλο ενώ παίρνετε αντιπηκτική αγωγή.
- Έχετε έντονο πονοκέφαλο και έχετε χαμηλό ανοσοποιητικό (κάνετε χημειοθεραπεία ή θεραπεία με στεροειδή ή πάσχετε από διαβήτη)
- Είστε άνω των 50 ετών και νιώσετε ένα πρωτόγνωρο είδος πονοκεφάλου, ειδικά αν είναι στη μία πλευρά του κεφαλιού ή αν έχετε συνεχείς πονοκεφάλους.
- Καθημερινός, ιδίως πρωινός, πονοκέφαλος για ημέρες, με προοδευτικά αύξηση της έντασής του και συνοδό ναυτία.
Ο διαχωρισμός ανάμεσα στους απλούς πονοκέφαλους και εκείνους που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε δεν είναι εύκολος για τον ασθενή.
Οι κεφαλαλγίες κατηγοριοποιούνται σε πολλές διαφορετικές ομάδες, με βασική ταξινόμηση σε πρωτοπαθείς (ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες, όπως ημικρανία και κεφαλαλγία τάσης) και δευτεροπαθείς, που είναι αποτέλεσμα κάποιου παθολογικού αιτίου.
Αρκετές σοβαρές παθήσεις, έχουν ως ένα από τα κύρια συμπτώματά τους τον πονοκέφαλο (κεφαλαλγία) και συνήθως σε κάθε πάθηση ο πονοκέφαλος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
- Ρήξη ανευρύσματος: ασυνήθιστη, ξαφνική, έντονη κεφαλαλγία -αυχεναλγία (πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα), που μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη, ναυτία ή έμετο, επιληπτική κρίση, διαταραχές όρασης, έντονο πόνο στο πρόσωπο ή το μάτι, μούδιασμα σε ένα άκρο ή στο πρόσωπο.
- Μηνιγγίτιδα: έντονος πονοκέφαλος, δυσανεξία στο φως, αυχενική δυσκαμψία, πυρετός και ύπαρξη εξανθήματος.
- Εγκεφαλίτιδα: έντονος πονοκέφαλος, που συνοδεύεται από πυρετό, υπνηλία, ναυτία, έμετο, σπασμούς.
- Όγκος στον εγκέφαλο: οι πονοκέφαλοι είναι σταθερά επιδεινούμενοι, δεν ανταποκρίνονται στα παυσίπονα, ξυπνούν συνήθως τον ασθενή τη νύχτα, είναι πιο έντονοι το πρωί, επιδεινώνονται όταν ο ασθενής σκύβει, βήχει ή φταρνίζεται.
- Θρόμβωση σε εγκεφαλικές φλέβες: ξαφνικός, μέτριος έως ισχυρός διάχυτος πονοκέφαλος ή έντονος συσφικτικός επίμονος πονοκέφαλος, που συχνά συνοδεύεται από σπασμούς, ναυτία, έμετους και νευρολογικά συμπτώματα.
- Ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση: καθημερινός έντονος πονοκέφαλος, με μέγιστη ένταση όταν ξυπνάτε, ο οποίος βελτιώνεται σε όρθια θέση, επιδεινώνεται με τον βήχα, συνήθως συνοδεύεται από βουητό στα αυτιά και οπτικές διαταραχές (διπλωπία και θαμπή όραση).
- Υπαραχνοειδής αιμορραγία: ξαφνική εμφάνιση πολύ έντονου πονοκεφάλου, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που συχνά συνοδεύεται από αυχενική δυσκαμψία, επιληπτική κρίση και έλλειμμα συνείδησης.
- Χαμηλή ενδοκράνια πίεση: καθημερινός πονοκέφαλος, εκδηλώνεται όταν ο ασθενής είναι όρθιος και υποχωρεί όταν ο ασθενής ξαπλώνει, ο πόνος είναι πιο έντονος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα, συχνά συνοδεύεται από ναυτία, ζάλη, βουητό στα αυτιά και προβλήματα όρασης (διπλωπία).
- Κροταφική αρτηρίτιδα: ισχυρός, παλλόμενος, επίμονος πονοκέφαλος, συνήθως εντοπισμένος στη μία πλευρά του κεφαλιού, ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής, πόνος στο σαγόνι κατά τη μάσηση, συνοδεύεται συνήθως από δέκατα και κόπωση.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι περίπου το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”. Εάν όμως αναγνωρίσετε κάποια από τα “καμπανάκια κινδύνου”, θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η ταχεία και ακριβής διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια