Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς : Οικογενειακές συνεστιάσεις με «γενναίες» δόσεις φαγητού και αλκοόλ. Κατά τις ημέρες που έπονται του ρεβεγιόν ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης των ιατρικών υπηρεσιών και δυσάρεστα συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, έμετοι, ναυτία, φούσκωμα, πονοκέφαλος. Ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων αυτών οφείλεται σε σημαντικά λάθη που γίνονται κατά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα μετά από πόση, εξαρτώνται από το βάρος του ατόμου, το είδος του ποτού και ποικίλους μεταβολικούς παράγοντες. Ένα ποτηράκι κρασί, το οποίο έχει 10-11% αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του αίματος από 20 έως πάνω από 50 mg /dl. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ. Η οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική καταστολή, σπασμούς, κώμα, θάνατο.

Λάθη που αποτελούν πηγές ιατρικών προβλημάτων και αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ είναι:

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια της «εξόδου» καλό είναι να αποφύγετε τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (π.χ. ουίσκι ρακί, βότκα). Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο εύκολη η εκτροπή από τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα όταν το ποτό έχει υψηλή συγκέντρωση σε αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της«εξόδου» καλό είναι να αποφύγετε να πιείτε πάνω από δύο ποτά.

Η συνήθεια της κατανάλωσης ποτών χωρίς συνοδευτικά εδέσματα

Μην «βγείτε» με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Προτιμήστε ένα φρούτο πριν την έξοδο και μπαρ που δεν σερβίρουν τα ποτά σκέτα. Μπορείτε να αναμείξετε το αλκοολούχο ποτό με μη αλκοολούχο ποτό (π.χ. νερό) για να ομαλοποιηθεί η απορρόφησή του και να κάνει καλύτερα επίπεδα στο αίμα. Εάν πιείτε, μη φάτε βαριά και μην κοιμηθείτε αμέσως αλλά μία με δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.

Η συνήθεια της κατανάλωσης ποτών αμφιβόλου προέλευσης

Πολλά ανώνυμα ποτά που συνήθως σερβίρονται σε μπαρ έχουν συντηρητικά και πρόσθετα που αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου