Η ζέστη και η αυξημένη υγρασία τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, μας αναγκάζουν όλο και πιο συχνά να καταφεύγουμε στη χρήση κλιματιστικών. Ποια είναι όμως τα προβλήματα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τη συνεχή έκθεσή μας στα κλιματιστικά μηχανήματα;
Οι πιο απλές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στους ανθρώπους εξαιτίας της συχνής χρήσης των κλιματιστικών, είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, η νόσος των Λεγεωνάριων. Συνήθως είναι ένας πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η αίσθηση ότι έχουμε κρυολόγημα. Ταυτόχρονα, η κατάχρηση των κλιματιστικών, προκαλεί ανάπτυξη μικροοργανισμών στους κλειστούς χώρους, με βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας.
Στην εποχή μας τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται πλέον στους περισσότερους χώρους εργασίας. Πολλά κτήρια όμως θεωρούνται προβληματικά και οι εργαζόμενοι σε αυτά παραπονούνται συχνά για ζαλάδες, πονοκεφάλους, κούραση, κακή ατμόσφαιρα. Αυτό συμβαίνει όταν ο αέρας στα κτήρια αυτά, είναι περισσότερο μολυσμένος από τον αέρα που υπάρχει εξωτερικά και για αυτό ευθύνονται κυρίως οι αεραγωγοί κλιματισμού. Ο αέρας αυτός των κτηρίων, μπορεί να επιβαρυνθεί επιπλέον στους χώρους γραφείων και από τους υπολογιστές και τα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στο χώρο και με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώνονται βακτήρια, ρύποι κλπ. μολύνοντας ακόμα πιο πολύ το περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
Οι βρώμικοι αεραγωγοί αναπαράγουν τη μούχλα, τα βακτήρια και άλλα μικρόβια. Η υπερβολική και καθημερινή έκθεση ατόμων σε χώρους με κακή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γνωστή ασθένεια των κλιματιστικών, η νόσος των Λεγεωνάριων.
Η νόσος αυτή, παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, το 1976, με κρούσματα πνευμονίας σε ένα ξενοδοχείο, όπου διεξαγόταν συγκέντρωση Λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια. Η ασθένεια προσέβαλε 200 άτομα περίπου, εκ των οποίων τα 34 απεβίωσαν. Οι έρευνες οδήγησαν τότε σε ένα μικρόβιο, τη λεγιονέλα, από το οποίο μολύνθηκαν τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η ασθένεια μεταδίδεται με την εισπνοή μικροσταγονιδίων νερού, που περιέχουν το μικρόβιο, χωρίς να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για την πρόληψη από μια τέτοια βλαβερή συνέπεια των κλιματιστικών, απαραίτητη είναι η απολύμανση και η συντήρηση των δικτύων ύδρευσης μεγάλων κτηρίων και των κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό.
‘Αλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στους πνεύμονες, λόγω της κακής συντήρησης των κλιματιστικών, είναι ο βήχας και η δύσπνοια, τα οποία χρειάζονται σε κάποιες περιπτώσεις οξυγόνο και κορτιζόνη για να υποχωρήσουν. Τα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της ασθένειας, όταν εκτίθενται σε μολυσμένα κλιματιστικά.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σαν συνέπεια της υπερβολικής έκθεσης σε κακοσυντηρημένα κλιματιστικά, είναι οι ψύξεις, οι νευραλγίες στον αυχένα, το θώρακα, την πλάτη, το πρόσωπο.
Οι αλλεργίες επίσης και οι αλλεργικές ρινίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες παρενέργειες που προέρχονται από τα κλιματιστικά, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή και σε ορισμένες περιπτώσεις βλάβη στο ρινικό επιθήλιο. Τα άτομα με στραβό ρινικό διάφραγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενοχληθούν από τη συνεχή έκθεσή τους σε κλιματιστικά.
Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;
Εάν ακολουθούμε τις σωστές μεθόδους εγκατάστασης και συντήρησης των κλιματιστικών μηχανημάτων, θα μπορέσουμε να διατηρούμε σε σωστή κατάσταση τους αεραγωγούς στα μεγάλα κτήρια. Επίσης θα πρέπει να καθαρίζουμε ή να αλλάζουμε τακτικά τα φίλτρα και σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των αεραγωγών, να απομακρύνουμε τις βλαβερές συνέπειες των κλιματιστικών και την πρόκληση ασθενειών του αναπνευστικού.
Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί είναι σε θέση να σας βοηθήσουν και να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ώστε το κλιματιστικό σας να σας δίνει μόνο την κατάλληλη θερμοκρασία που χρειάζεστε, χωρίς προβλήματα.
Το κυριότερο όμως είναι να αποφεύγετε τη χρήση τους όταν μπορείτε και όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές, ανοίγοντας τα παράθυρα και αφήνοντας το περιβάλλον σας σε φυσιολογική θερμοκρασία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών