Διαβάζουμε για “καλή” και “κακή” χοληστερόλη, ποιες τροφές να αποφεύγουμε και ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία μας αν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης είναι αυξημένα. Ας δούμε, λοιπόν, τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη χοληστερόλη.

Δεν υπάρχει κατώτατο όριο διατροφικής χοληστερόλης

Το συκώτι μας παράγει αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή δεν καταναλώνουν καθόλου χοληστερόλη με το φαγητό τους, και εξακολουθούν να μην έχουν πρόβλημα. Προσπαθήστε απλά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 300 mg χοληστερόλης, ή 200 mg αν πάσχετε από καρδιοπάθεια ή έχετε αυξημένη LDL χοληστερόλη.

Η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική

Τα γονίδιά μας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αν θα έχουμε αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Πιο σπάνια, σε μία πάθηση που ονομάζεται οικογενή υπερχοληστερολαιμία, τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά και χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Μπορεί να είναι αυξημένη και στα παιδιά

Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες αρχίζει από την παιδική ηλικία, και επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε. Θα ήταν καλό να κάνετε μια προληπτική εξέταση στο παιδί σας όταν είναι δέκα χρονών, ειδικά αν υπάρχει και ο κληρονομικός παράγοντας.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Η διατροφική χοληστερόλη που καταναλώνουμε (για παράδειγμα, όπως αυτή των αυγών) δεν επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματός μας όσο τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά—συνεπώς πρέπει να περιορίσουμε την παρουσία αυτών των τροφών στην καθημερινή μας διατροφή.

Το χάσιμο βάρους βοηθάει

Ακόμα και λίγο βάρος να μειωθεί από τον δείκτη της ζυγαριάς, είναι καλό νέο για την αρτηριακή μας πίεση, για το σάκχαρο αλλά και για τη χοληστερόλη. Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε 5% με 10% του συνολικού σας βάρους.

Προσοχή μετά την εμμηνόπαυση

Πριν την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Μετά την εμμηνόπαυση, αυτό αλλάζει. Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν την LDL χοληστερόλη να αυξηθεί, ενώ την “καλή” HDL χοληστερόλη να μειωθεί.

Προσοχή στα ξανθώματα

Τα ξανθώματα, που είναι μικρές φουσκάλες στο δέρμα, και εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες και τα γόνατα (αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε) μπορεί να είναι σημάδι πως τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι αυξημένα.

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι επίσης επικίνδυνα

Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα, αλλά οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, κατάθλιψης και, στις εγκύους, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του βρέφους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη