Υπάρχουν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και μουσικοί που έχουν διπολική διαταραχή. Αυτές περιλαμβάνουν τον ηθοποιό και kickboxer Jean-Claude Van Damme, και την ηθοποιό Catherine Zeta-Jones.

Άλλοι διάσημοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είχαν διπολική διαταραχή περιλαμβάνουν τον ζωγράφο Vincent Van Gogh, τη συγγραφέα Virginia Woolf και τον μουσικό Kurt Cobain. Λοιπόν, ποια η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και διπολικής διαταραχής;

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική ασθένεια που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση. Η διαθέση εναλλάσσεται ανάμεσα σε συτήν της χαράς και γεμάτης ενέργεια(μανία) και αυτήν της λύπης και κούρασης (κατάθλιψη). Αυτές οι μεταβολές της διάθεσης μπορεί να συμβούν πολλές φορές κάθε εβδομάδα ή μόνο μερικές φορές το χρόνο. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διπολικής διαταραχής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διπολική διαταραχή Ι.

    Άτομα με διπολική διαταραχή Ι έχουν περάσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο. Αυτά τα μανιακά επεισόδια μπορεί να προηγούνται ή να ακολουθούνται από ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά η κατάθλιψη δεν υφίστανται πάντα στη διπολική διαταραχή Ι.Διπολική διαταραχή ΙΙ. Τα άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ έχουν περάσει ένα ή περισσότερα μεγάλα καταθλιπτικά επεισόδια διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, καθώς και ένα ή περισσότερα ήπια υπομανικά επεισόδια που διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Στα υπομανικά επεισόδια, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευερέθιστοι, ενεργητικοί και παρορμητικοί. Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά που σχετίζονται με μανιακά επεισόδια.

  • Κυκλοθυμική διαταραχή.

    Τα άτομα με κυκλοθυμική διαταραχή, ή κυκλοθυμία, παρουσιάζουν υπομανικά και καταθλιπτικά επεισόδια για δύο χρόνια ή και περισσότερο. Οι μεταβολές της διάθεσης τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές σε αυτή τη μορφή διπολικής διαταραχής.Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διπολικής διαταραχής, τα συμπτώματα της υπομανίας, της μανίας και της κατάθλιψης είναι παρόμοια στους περισσότερους ανθρώπους. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • επίμονα συναισθήματα ακραίας θλίψης ή απελπισίας
  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες
  • προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης και λήψης αποφάσεων
  • άγχος ή ευερεθιστότητα
  • έντονη ή ελάχιστη έως καθόλου όρεξη
  • κοιμάται πάρα πολύ ή πολύ λίγο
  • σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • προσπάθεια αυτοκτονίας
  • υπερβολικά χαρούμενη διάθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • σοβαρή ευερεθιστότητα
  • γρήγορη ομιλία, γρήγορη μεταβολή απόψεων ή ιδεών κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, σκέψεις ανταγωνιστικής συμπεριφοράς
  • αδυναμία εστίασης
  • ξεκίνημα πολλών νέων δραστηριοτήτων
  • Μανία
  • Υπομανία

    Υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της δημιουργικότητας;

    Μπορεί να υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το λόγο που πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι έχουν διπολική διαταραχή. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε διπολική διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλα να επιδείξουν υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας, ιδιαίτερα σε καλλιτεχνικούς τομείς όπου είναι χρήσιμες οι λεκτικές δεξιότητες.

    Σε μια μελέτη του 2015, οι ερευνητές πήραν το IQ περίπου από 2.000 παιδιά ηλικίας 8 ετών, και, στη συνέχεια τα αξιολόγησαν σε ηλικία 22 ή 23 ετών για μανιακά γνωρίσματα. Διαπίστωσαν ότι το υψηλό IQ της παιδικής ηλικίας συνδέθηκε με διπολικά συμπτώματα, αργότερα στη ζωή. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή, μπορούν να βοηθήσουν με την έννοια ότι μπορούν εν τέλει να παράγουν και ωφέλιμα χαρακτηριστικά στο άτομο.
    Άλλοι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ της γενετικής, της διπολικής διαταραχής και της δημιουργικότητας. Σε άλλη μελέτη, το 2015, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA περισσότερων από 86.000 ανθρώπων για να αναζητήσουν γονίδια που αυξάνουν τους κινδύνους της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Σημείωσαν επίσης εάν τα άτομα εργάστηκαν ή συσχετίστηκαν με δημιουργικούς τομείς, όπως ο χορός, ηθοποιός, μουσική και γραφή. Διαπίστωσαν ότι τα δημιουργικά άτομα έχουν έως 25% περισσότερες πιθανότητες από τους μη δημιουργικούς ανθρώπους να φέρουν γονίδια που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.

Δεν είναι όλα τα άτομα με διπολική διαταραχή δημιουργικά και δεν έχουν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι διπολική διαταραχή. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των γονιδίων που οδηγούν στη διπολική διαταραχή και τη δημιουργικότητα ενός ατόμου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές