Όπως είναι γνωστό, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά "στην εποχή τους". Ας βάλουμε λοιπόν στο πιάτο μας προϊόντα του φθινοπώρου. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε φυτοθρεπτικά συστατικά και επομένως πιο ωφέλιμα για την υγεία μας.
Επίσης έχουν καλύτερη γεύση, γιατί έχουν εκτεθεί επαρκώς στον ήλιο για να ωριμάσουν. Η συλλογή φρούτων και λαχανικών πριν την ωρίμανση εμποδίζει την ανάπτυξη των οργανοληπτικών ιδιοτήτων (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.λπ.).
Τα φρούτα και λαχανικά "εκτός εποχής", φτάνουν από μακριά και έχουν υψηλό αποτύπωμα άνθρακα ή παράγονται σε θερμοκήπιο, με την κατανάλωση ενέργειας και φυτοφαρμάκων που αυτό συνεπάγεται. Η κατανάλωση εποχιακών τροφίμων σημαίνει κατανάλωση τοπικών τροφίμων, που έχουν αναπτυχθεί στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ξεχωρίσαμε μερικά από αυτά τα τρόφιμα και σας τα προτείνουμε!
Μελιτζάνα
Περιέχει λίγα λιπαρά και δίνει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, που εμπλέκονται σε διαδικασίες φθορά των κυττάρων και γήρανσης του οργανισμού και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πιθανόν ορισμένοι τύποι καρκίνου. Πλένετε καλά τις μελιτζάνες πριν από το μαγείρεμα, αλλά μην τις ξεφλουδίζετε. Οι περισσότερες βιταμίνες, και τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική φλούδα
Φρέσκα φασολάκια
Πολύ καλή πηγή φυτικών διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες μας δίνουν αίσθημα κορεσμού, και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου. Προστατεύουν από δυσκοιλιότητα και διερευνάται η πιθανή συμβολή στην πρόληψη από τον καρκίνο του εντέρου. Είναι προτιμότερο να τα ετοιμάζουμε στον ατμό. Με τον τρόπο αυτό διατηρούν αρκετή από την βιταμίνη C , που περιέχουν – και η οποία χάνεται σε μεγάλο ποσοστό από τις υψηλές θερμοκρασίες
Αχλάδι
Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους δίνει μόνο 100 θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η φλούδα του αχλαδιού θεωρείται πολύτιμη. Περιέχει επίσης σημαντικά αντιοξειδωτικά δηλαδή φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Εξετάζεται η επίδραση αυτών των συστατικών στην υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων του αίματος.
Σταφύλια
Περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες, κερσετίνη και κατεχίνες. Έρευνες δείχνουν, ότι βοηθάνε στον περιορισμό της οξείδωσης της κακής χοληστερίνης (LDL)
Μούρα
Φυσικό αντιφλεγμονώδες, το μούρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης των κυττάρων και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ1 που συμβάλλει στην υγεία των οστών και σε μαγγάνιο (ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο ιδιαίτερα γνωστό για την προστασία των κυττάρων, γήρανση και για την συμβολή του στην καλή λειτουργία του οργανισμού)
Γλυκοπατάτα
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε φυτικές ίνες, σε προβιταμίνη Α που βοηθάει την υγεία των κυττάρων και την όραση, αλλά και σε βιταμίνη C και μαγγάνιο.
Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Β9 ( φυλλικό οξύ), απαραίτητη ιδίως για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων , σε βιταμίνη C και σε φυτικές ίνες.
Κολοκύθα
Πλούσια σε βιταμίνες, καθώς και σε μέταλλά όπως σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε χαλκό, σε φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, περιέχουν θρυπτοφάνη (αμινοξύ), η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης ( η ορμόνης της ευτυχίας).
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποδίδουν μόνο 45 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν βιταμίνες Κ, C, Α, Β-6 , φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Επίσης περιέχουν πολλές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Ακτινίδια
Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει μόνο 42 θερμίδες. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Αξιοοσημείωτη, είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η κατανάλωση ακτινιδίων βοηθά πιθανόν στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Μελέτες δείχνουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, βοηθούν στην μείωση αναπνευστικών προβλημάτων.
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχει. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά, αλλά και στις νοητικές λειτουργίες. Επίσης, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι θεωρείται καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη.
Ρόδια
Ένα πολύ ωφέλιμο φρούτο. Οι σπόροι του, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α,Β, C ,Ε καθώς και σε σίδηρο, και κάλιο. Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο καθώς και ο χυμός του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αλλά και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}