Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ψυχιατρική και την ιατρική, τα άτομα με σχιζοφρένεια εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση από άποψη υγείας.
Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητάς τους είναι περίπου 2,5 φορές υψηλότερο από εκείνο των άλλων ατόμων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μετα-ανάλυσης 43 μελετών που αφορούσαν 2,7 εκατομμύρια άτομα με σχιζοφρένεια.
"Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν 15 έως 20 χρόνια νωρίτερα", έγραψαν ο Marco Solmi από την Πανεπιστημιακή Κλινική Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής του Charité στο Βερολίνο και οι συν-συγγραφείς του.
Μια πρόσφατη ανάλυση 135 επιστημονικών μελετών έδεiξε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες για τα άτομα με σχιζοφρένεια μεταξύ 1957 και 2021.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο "European Journal of Neuropsychopharmacology", οι επιστήμονες επιχείρησαν επίσης να αναλύσουν τις παρατηρήσεις αυτές ανάλογα με το φύλο των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια.
Βασικά δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών με την ψυχιατρική νόσο.
Ωστόσο, η κατάσταση των πασχόντων είναι εξαιρετικά κακή. Οι επιστήμονες τονίζουν: "Υποβάλαμε σε μετα-ανάλυση 43 μελέτες που αφορούσαν 2.700.825 άτομα με σχιζοφρένεια. Η συνολική θνησιμότητα ήταν αυξημένη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου (άνδρες 2,62 φορές υψηλότερη- γυναίκες 2,56 φορές υψηλότερη.)
Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια είναι εξαιρετικά υψηλό και στα δύο φύλα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό: είναι περίπου εννέα φορές υψηλότερο μεταξύ των ανδρών ασθενών και περίπου δώδεκα φορές υψηλότερο μεταξύ των γυναικών.
Ωστόσο, η πλειονότητα του υψηλότερου ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια οφείλεται σε άλλες ασθένειες που πλήττουν και άτομα χωρίς την ψυχιατρική νόσο.
Για παράδειγμα, οι άνδρες με σχιζοφρένεια είχαν 2,11 φορές μεγαλύτερη "φυσική" θνησιμότητα από όλες τις άλλες αιτίες. Στις γυναίκες, ο παράγοντας αυτός ήταν 2,14 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς την ψυχιατρική ασθένεια.
Οι επιστήμονες επικαλούνται επίσης μια μελέτη του 2022, σύμφωνα με την οποία, για παράδειγμα, η θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια είναι κατά ένα τρίτο έως σχεδόν 100% υψηλότερη από ό,τι μεταξύ των ατόμων χωρίς την ψυχιατρική νόσο. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων σωματικών ασθενειών.
Ο λόγος γι' αυτό είναι προφανώς ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει φθάσει στα άτομα με σχιζοφρένεια, ή έχει φθάσει ελλιπώς.
Οι επιστήμονες αναφέρουν: "Ένα προβληματικό εύρημα ήταν ότι παρά την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων για τη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, το χάσμα θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με σχιζοφρένεια και του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου".
Ο γενικός πληθυσμός έχει επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις, ενώ τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές παραμένουν σε μειονεκτική θέση.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η περιορισμένη πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων που βιώνουν τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με σχιζοφρένεια, συμβάλλει επίσης σε αυτή τη διαφορά στη θνησιμότητα.
Φαίνεται ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια απλά περιορίζονται σε αυτή την κατάσταση, με έλλειψη συγκεκριμένης αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας σε πολλούς άλλους τομείς.
Πηγές:
European Journal of Neuropsychopharmacology
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}