Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα που αντιμετωπίζει τον διαβήτη τύπου 1 αυτόματα και χωρίς προσπάθεια, με τη βοήθεια ενός smartphone.
Σε συνδυασμό με μικροσκοπικό αισθητήρα και αντλία ινσουλίνης που φοριέται, ένα smartphone μπορεί να μιμηθεί το πάγκρεας, παρακολουθώντας αυτόματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χορηγώντας ινσουλίνη όπως χρειάζεται.
Ο ερευνητής Boris Kovatchev, του University of Virginia στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εργάζεται στο συγκεκριμένο τεχνητό πάγκρεας όπως ονομάζεται, από το 2006. ‘Εδειξε ότι δεν είναι μόνο πιθανό αλλά μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός smartphone.
Το σύστημα δρα με αισθητήρα σε μέγεθος στυλό που διαβάζει τα επίπεδα γλκυκόζης, ο οποίος μπορεί να φορεθεί σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στο πόδι, στο χέρι ή στην κοιλιά.
Ο αισθητήρας διαβάζει επίπεδα γλυκόζης κάθε 5 λεπτά και αναφέρει ασύρματα τα αποτελέσματα σε ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή σε smartphone που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Ο αλγόριθμος της εφαρμογής αναλύει τα στοιχεία και ελέγχει ασύρματα μια διακριτική αντλία ινσουλίνης που φοριέται και μπορεί να αγκιστρωθεί σε ζώνη ή σε κάποιο ρούχο. Η αντλία έχει πολύ λεπτή βελόνα που χορηγεί ινσουλίνη.
Συνδυαστικά, το σύστημα κλειστού βρόχου θα πρέπει να δρα όπως ένας θερμοστάτης στο σπίτι –να αισθάνεται αυτόματα και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία για να ταιριάξει με το στόχο που έχει τεθεί.
Tελικός στόχος είναι να ρυθμιστεί ο διαβήτης τύπου 1 χωρίς προσπάθεια και αυτόματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, δήλωσε ο Francis Doyle III, κοσμήτορας στο Harvard's Paulson School of Engineering and Applied Sciences, ο οποίος συνεργάζεται με τον Kovatchev.
Tο σύστημα θα μπει σε 2 τελικές φάσεις διεθνών ερευνών φέτος σε διάφορες κλινικές στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Πηγές:
Techtimes.com
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}