Νέα έρευνα έδειξε ότι τα κύτταρα του στόματος μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο κορωνοϊός μολύνει τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, το πεπτικό, τα αγγεία και τα νεφρά, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί τα ευρεία συμπτώματα των ασθενών με COVID-19.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το στόμα παίζει ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στους πνεύμονες ή στο πεπτικό σύστημα μέσω του σάλιου, που περιέχει κορωνοϊό από μολυσμένα κύτταρα του στόματος.

Ο Kevin,  του American Dental Association Science and Research Institute, δήλωσε ότι όταν κάποιος καταπιεί μολυσμένο σάλιο ή εισπνεύσει μικροσκοπικά σωματίδιά του, πιστεύει ότι πιθανόν μπορεί να μεταδώσει τον SARS-CoV περαιτέρω στο φάρυγγα ή στους πνεύμονες ή ακόμα και στα έντερα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, η κατανόηση περισσότερων στοιχείων για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό στο στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους μείωσης της μετάδοσης εντός και εκτός σώματος.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το σάλιο των ασθενών με COVID-19 μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα του κορωνοϊού.

Μέχρι να γίνει η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν σαφές από πού προέρχεται ο SARS-CoV-2 στο σάλιο. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοματικό ιστό αποβιωσάντων από COVID-19 και λίγων δεκάδων εθελοντών με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα.

Πρόκειται για μικρή έρευνα, επομένως χρειάζεται να γίνει περαιτέρω μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να διαπιστωθεί πώς ακριβώς εμπλέκεται το στόμα στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και στη μετάδοση εντός και εκτός σώματος.

Πηγές:
Nature Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
ECDC: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού Marburg σε Ευρωπαίους