Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διαθέσιμες στατιστικές που ποσοτικοποιούν τις ετήσιες επιπτώσεις αυτής της τρομερής κρίσης. Αυτές περιλαμβάνονται στην έκδοση "Πώς ο COVID-19 αλλάζει τον κόσμο: μια στατιστική προοπτική", όπου η βασική πηγή των στοιχείων είναι το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ακολουθούν μερικά από τα βασικότερα ευρήματα :

Το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας χάθηκαν το 2020 και αυτό ισοδυναμεί με 255 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ποσό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009.

Ο COVID-19 εκτιμάται ότι ώθησε 119-124 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια το 2020, μια σημαντική αύξηση από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η αεροπορική κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 60% το 2020, ενώ η ναυτιλιακή δραστηριότητα - όπως μετράται από τις κλήσεις λιμένων πλοίων - πιθανώς μειώθηκε κατά περίπου 10%.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης σημείωσε την πρώτη του πτώση από το 1990 λόγω της πανδημίας, η οποία έχει διαγράψει δεκαετίες προόδου στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών.

Ο διεθνής τουρισμός σημείωσε τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Μειώθηκε κατά 74%.

Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 6% το 2020, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στον τομέα των αερομεταφορών και των μεταφορών. Καθώς οι χώρες αναλαμβάνουν προσπάθειες ανάκαμψης, πολλές περιλαμβάνουν πράσινους και βιώσιμους στόχους στο σχεδιασμό τους.

Τα εθνικά στατιστικά συστήματα συνεχίζουν να αναφέρουν τρομακτικές προκλήσεις στη συλλογή βασικών δεδομένων και στην παραγωγή βασικών στατιστικών. Ενώ πολλοί οργανισμοί έχουν προσαρμόσει τις μεθόδους τους σε κάποιο βαθμό, η πανδημία υπογράμμισε την ανάγκη παροχής επαρκών πόρων, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αναβάθμισης των κρίσιμων υποδομών για την παροχή ευελιξίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Η  πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει τρομακτικές προκλήσεις για κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Οι οικονομικές επιπτώσεις απειλούν να αναιρέσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση της φτώχειας, τη διατροφή των παιδιών και την ισότητα των φύλων και να επιδεινώσουν τις προσπάθειες στήριξης των προσφύγων, των μεταναστών και άλλων ευάλωτων κοινοτήτων.

Οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις - μαζί με διεθνείς και ιδιωτικούς εταίρους - πρέπει να αναπτύξουν εμβόλια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, με ασφάλεια και δίκαιο τρόπο, ενώ παρακολουθούν ακόμη νέες επιδημίες και συνεχιζόμενες πολιτικές για την προστασία όσων δεν έχουν ακόμη ασυλία.

Οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης είναι επίσης όλο και πιο επείγουσες καθώς ο κόσμος αρχίζει να περιστρέφεται σε μια "μετα-πανδημία" πραγματικότητα. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι επιλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και χρόνια θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές.

Πηγές:
https://reliefweb.int/report/world/how-covid-19-changing-world-statistical-perspective-volume-iii

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
ECDC: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού Marburg σε Ευρωπαίους