Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα της αγοράς στη Θεσσαλονίκη ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, όπως αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, μετά την άρση στο "παρά πέντε" της απόφασης για επαναλειτουργία των καταστημάτων από τη Δευτέρα. Με φόντο τις εκρηκτικές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και αιρετών της πόλης, αλλά και την απειλή "αντάρτικου" από κατά τόπους καταστηματάρχες και σωματεία, ο Σύλλογος αποφάσισε να μην προτρέψει τα μέλη του να ανοίξουν τα καταστήματα κόντρα στην κυβερνητική απόφαση. Αντί αυτού, θα σταλεί επιστολή προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία θα ζητείται να αρθεί η εξαίρεση της πόλης από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα επιπλέον στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα, οι έμποροι προειδοποιούν με κλιμάκωση της αντίδρασής τους μέσα στην εβδομάδα, ενώ αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής. Σήμερα, θα γίνει νέα συνεδρίαση, με τη συμμετοχή και των κατά τόπους συλλόγων του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε μια προσπάθεια συνεννόησης για κοινή στάση.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος όπως διέρρευσαν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές επρόκειτο να έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης, με εντολή του πρωθυπουργού. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται να βρεθεί στην πόλη κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβερνητική απόφαση για μη άνοιγμα της αγοράς σε Αχαϊα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην πόλη, με εκπροσώπους τοπικών φορέων και παραγωγικών τάξεων να καταγγέλλουν παλινωδίες και εμπαιγμό.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που δημιουργήθηκε είναι ότι μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το τι ακριβώς είχε αποφασιστεί. Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εκδόθηκε το πρωί έκανε λόγο μόνο για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και για μια εβδομάδα στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες λόγω της ιδιαίτερα ανησυχητικής επιδημιολογικής τους εικόνας. Δεν γινόταν κάποια αναφορά στο θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, για τις οποίες επίσης είχε εισηγηθεί η Επιτροπή να συνεχίσουν να απαγορεύονται. Κυβερνητικοί παράγοντες με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ανέφεραν πως αυτές επιτρέπονται, ωστόσο πολίτες που τηλεφωνούσαν στην αστυνομία για να ρωτήσουν αν μπορούν να μετακινηθούν έπαιρναν την απάντηση πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και πως αν το κάνουν ενδέχεται να τους καταλογιστεί πρόστιμο.

Ζέρβας, Πατουλίδου

Τον "χορό" των αντιδράσεων άνοιξε από νωρίς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του χαρακτήρισε ως αιφνιδιαστική και δυσάρεστη την εισήγηση της τελευταίας στιγμής για την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. "Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια", τόνισε και ζήτησε από όσους έχουν ευθύνη των αποφάσεων να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Για "παλινωδία άνευ προηγουμένου" έκανε λόγο από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Με δήλωσή της διευκρινίζει μεν πως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και του λιανεμπορίου, τονίζοντας ωστόσο πως η αιφνιδιαστική απόφαση στο παρά πέντε για το μη άνοιγμα είναι ολέθρια για τους εμπόρους, οι οποίοι ακούγοντας τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν παραγγελίες και βιτρίνες. Ζήτησε "πολιτική ενσυναίσθηση" και ολοκλήρωσε με την αιχμηρή παρατήρηση πως "η αρχή κάθε λύσης συλλογικού προβλήματος βρίσκεται στην έμφυτη ικανότητα των αντιπροσώπων να αντιλαμβάνονται τη θέση, την έγνοια την ανησυχία και τα συναισθήματα των αντιπροσωπευομένων. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει μείνει ακάλυπτη".

Έμποροι: Νομικά μέσα και "αντάρτικα"

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τηλεφώνησε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει εξηγήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, ο υφυπουργός ανέφερε πως η απόφαση στηρίχθηκε στην εισήγηση των επιδημιολόγων, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης το τελευταίο διάστημα επιδημιολογικής εικόνας της πόλης και ζήτησε από τον εμπορικό κόσμο να κάνει υπομονή μιας εβδομάδας. «Η υπομονή έχει εξαντληθεί προ πολλού», σημείωσε από την πλευρά του ο κ.Φιλιππίδης, ο οποίος κάλεσε εκτάκτως σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Όπως ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την επιβίωση των επιχειρήσεων, και μάλιστα με αποφάσεις που ανατρέπονται μέσα σε 24 ώρες, ενώ είχαν αγοραστεί εμπορεύματα και είχαν διακοπεί αναστολές συμβάσεων εργαζόμενων.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Πολίχνης, στον Δήμο Παύλου Μελά, δεκάδες έμποροι συγκεντρώνονταν στον κεντρικό εμπορικό δρόμο για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν πως με δική τους πρωτοβουλία - και αναλαμβάνοντας το ρίσκο των προστίμων και της σύλληψης - θα ανοίξουν τα καταστήματά τους το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, προειδοποίησε πως "δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται". Ο ίδιος έκανε λόγο για αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας που αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Για νομικές ενέργειες που θα έχουν σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων μελών της προειδοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία χαρακτήρισε άδικη και απαράδεκτη την απόφαση, ενώ ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ανδρέας Μανδρίνος. «Δεν είμαστε πολίτες Β διαλογής», είπε, και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει κλίνες ΜΕΘ και στη Θεσσαλονίκη και να ανοίξει την αγορά, «αλλιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της εβδομάδας στον Αθλητισμό», όπως είπε.

Το "καμπανάκι" Χαρδαλιά για τη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της Παρασκευής, ελάχιστη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που οδήγησε στην ανατροπή της ειλημμένης απόφασης για οριζόντια επαναλειτουργία της αγοράς σε όλη τη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών στις Π.Ε. Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαϊας.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε πως είχε συνολικά εκείνη τη μέρα 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα, καθώς είναι συμπτωματικό το 89,74% των 3.776 ενεργών κρουσμάτων και το 44,07% των στενών επαφών τους. Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης είναι στο 90%.

Στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο και αυτή η αύξηση συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους. Ενδεικτικά, το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Στην ίδια ενημέρωση, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 28% την τελευταία εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
ECDC: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού Marburg σε Ευρωπαίους