Με 18 νέες κλίνες ΜΕΘ, που ετοιμάζονται στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου", θωρακίζεται το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχεται αυξανόμενη πίεση το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση, πάντως, να χαρακτηρίζεται προς το παρόν ελεγχόμενη. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, οι 18 νέες κλίνες θα προστεθούν στις 30 που λειτουργούν ήδη εδώ και λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η νέα μονάδα του "Γ. Παπανικολάου" δημιουργείται σε ανοικτό χώρο δίπλα στην 4η πτέρυγα του νοσοκομείου, με δωρεά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Συγκροτείται από οικίσκους, οι οποίοι έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο ή και σε άλλη περιοχή αν χρειαστεί, ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες.

Όπως είπε στο iatronet ο συντονιστής διευθυντής της Β ΜΕΘ του "Γ. Παπανικολάου", Νικόλαος Καπραβέλος (φωτογραφία κάτω), η μονάδα είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέσα στο μήνα, το αργότερο στις αρχές Μαϊου. "Αποτελεί μια σημαντικότατη ενίσχυση για το νοσοκομείο μας και το σύστημα υγείας, υπό την προϋπόθεση βέβαια να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για την άμεση και επαρκή στελέχωσή του. Από  όσο γνωρίζω, μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια προκήρυξη", ανέφερε. Το νοσοκομείο άρχισε τη γενική του εφημερία την Τρίτη με καλυμμένες τις 29 κλίνες ΜΕΘ COVID, σε ένα σύνολο 35, μαζί με τις 4 που διέθεσε για ενίσχυση η Β ΜΕΘ, η οποία μέχρι τώρα εξυπηρετούσε non COVID περιστατικά. Στις απλές κλίνες COVID υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα κρεβατιών. "Δεχόμαστε αυξημένη πίεση, την περασμένη εβδομάδα οι εφημερίες ήταν ιδιαίτερα πιεστικές, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη. Δεν έχουμε φτάσει σε καταστάσεις Νοεμβρίου και ελπίζω να μη φτάσουμε", είπε ο κ. Καπραβέλος.

Κοντοζαμάνης: "Κανένας εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη"

"Θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί – ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο- θα το αναπτύξουμε πλήρως". Αυτό τόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε το πρωί της Τρίτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Θεσσαλονίκης με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου όπως είπε "υπάρχει αναμονή, η οποία είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται όταν διασωληνώνονται".

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύσσεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στη Θεσσαλονίκη και να μην επαναληφθεί η εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, όταν το σύστημα όπως είπε ξέφυγε από τα όριά του. Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη περισσότερων απλών κλινών COVID και ΜΕΘ, ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, είπε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ερώτηση γιατί δεν επαναλειτουργούν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ άνοιξαν στην Αθήνα με μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως οφείλεται στη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. "Σε κάθε περίπτωση, αξιολογούμε τακτικά τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η επιτροπή στη διάθεσή της και αναλόγως γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις", σημείωσε.

Εμβόλιο Astra Zeneca: Να μην ακυρώνονται τα ραντεβού

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και την ανησυχία που έχει προκαλέσει η πιθανή συσχέτισή της με περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε πως η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και φαίνεται και από το αποτέλεσμα του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα προβλεπόμενα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κανένας πολίτης τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, το 90% και πλέον δεν είχε εμβολιαστεί".

Απηύθυνε, τέλος, μήνυμα αισιοδοξίας, ότι σύντομα "θα ξεμπερδέψουμε" με την πανδημία, αν χρησιμοποιήσουμε τα δύο όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή τα εμβόλια και την πιστή τήρηση των μέτρων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες
Εξαπατούν πολίτες στο όνομα του ΚΕΘΕΑ και του προβλήματος των ναρκωτικών
ECDC: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του ιού Marburg σε Ευρωπαίους