Σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχει κατάθλιψη ή άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Aσθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας τα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με όσους είχαν καρκίνο.

Ο Dr. Mark Luedde του Cardiological Group Practice, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεγαλύτερη στήριξη με τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη συνδυαστική εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους,  τα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή καρκίνου.

Η ανάλυση περιέλαβε ενήλικες με αρχική διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, καρκίνου μαστού, προστάτη ή πεπτικού.

Συμμετείχαν 96.772 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια,  21.261 με καρκίνο μαστού,  16.478 με καρκίνο προστάτη και 29.479 με καρκίνο οργάνων του πεπτικού,

Εντός 5 ετών μετά τη διάγνωση, το 23.1% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είχε εμφανίσει κατάθλιψη ή άγχος σε σύγκριση με 25.7%, 22.1%, και 15.0% ασθενών με καρκίνο μαστού, πεπτικού και προστάτη.

Συγκριτικά με τον καρκίνο, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή κατάθλιψης.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης ή άγχους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν  66% υψηλότερος σε σχέση με τον καρκίνο προστάτη και 17% υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν γαστρεντερικό καρκίνο.

Κίνδυνοι κατάθλιψης και άγχους ήταν παρόμοιοι μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο μαστού.

Στις 4 ομάδες η εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους αυξανόταν συνεχώς στα 5 χρόνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών