Στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν εντοπιστεί τα 19 από τα 29 στελέχη του κορωνοϊού που φέρουν την "ινδική" ή παραλλαγή "Δέλτα".

Τα υπόλοιπα έχουν εντοπιστεί στην Αττική (5), στη Θεσσαλονίκη (2) από 1 στην Αχαΐα, στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα είναι 18, ενώ η εν λόγω μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά.

Στο 82,77% έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη, στο 15,69% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,62% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Τα πρώτα δύο στελέχη της "ινδικής" μετάλλαξης καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 6 Μαΐου, στις 3 Ιουνίου καταγράφηκε ακόμη 1, στις 10 Ιουνίου ακόμη 3 και στις 17 άλλα 5.

Κρούσματα παραλλαγής "Δέλτα" στην Ελλάδα

 ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Αττική 5
Αχαΐα 1
Ελευθέριος Βενιζέλος 1
Ηράκλειο Κρήτης 19
Θεσσαλονίκη 2
Κορινθία 1
ΣΥΝΟΛΟ 29

Εξάπλωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου στην Ευρώπη θα οφείλεται στο στέλεχος "Δέλτα", ποσοστό που θα εκτιναχθεί στο 90% στα τέλη του ίδιου μήνα!

Το συγκεκριμένο στέλεχος (Β.1.617.2) είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος "Άλφα" (Β.1.1.7) και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας. Ο πλήρης εμβολιασμός φέρεται πως παρέχει προστασία σε ποσοστό άνω του 90%.

Σύσκεψη

Για το θέμα των κρουσμάτων στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση όλων των δημάρχων του νόμου Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό και οι πολίτες να μην προσέρχονται.

Αναμένεται εκστρατεία, με επικεφαλής τους δημάρχους και στόχο την αύξηση της εμβολιαστικης κάλυψης των κατοίκων του νομού Ηρακλείου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Prolepsis": Αναληθείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί κατά του Ινστιτούτου
ΠΙΣ: Προς κινητοποιήσεις, λόγω clawback στον ιατρικό κλάδο
Η συμβολή του PIF στο 23o HealthWorld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου