Ένα χρόνο αργότερα, σχεδόν όλοι οι ασθενείς- σε γαλλική έρευνα- που έχασαν την όσφρηση μετά από λοίμωξη με covid-19, ανέκτησαν την αίσθηση.

Η Dr. Marion Renaud, του University Hospitals of Strasbourg, δήλωσε ότι η εμμένουσα ανοσμία λόγω κορωνοιού έχει άριστη πρόγνωση, με σχεδόν ολοκληρωτική ανάρρωση ένα χρόνο μετά.

Η νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων παρακολούθησε την αίσθηση όσφρησης 97 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν χάσει την αίσθηση μετά από λοίμωξη COVID-19. Η μέση ηλικία τους ήταν τα  39 έτη.

Ζητήθηκε από τους ασθενείς να απαντήσουν σχετικά με τυχόν αλλοιώσεις στην όσφρησή τους 4, 8 και 12 μήνες μετά την έναρξη της απώλειας.

Μισοί υποβλήθηκαν και σε εξειδικευμένες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ικανότητα όσφρησης.

Στους 4 μήνες, η εξέταση 51 από τους ασθενείς έδειξε ότι το 84% (43) είχαν ήδη ανακτήσει την αίσθηση της όσφρησης, ενώ 6 από τους υπόλοιπους 8 το πέτυχαν έως τον 8ο μήνα. Μόνο 2 από τους 51 ασθενείς που εξετάστηκαν με τις εδικές εξετάσεις είχαν κάποιου βαθμού βλάβη στην αίσθηση της όσφρησης ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Το 96% των ασθενών ανέρρωσαν εντός 12 μηνών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Dr. Theodore Strange, του Staten Island University Hospital, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια όσφρησης δεν είναι επίπτωση της COVID.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Prolepsis": Αναληθείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί κατά του Ινστιτούτου
ΠΙΣ: Προς κινητοποιήσεις, λόγω clawback στον ιατρικό κλάδο
Η συμβολή του PIF στο 23o HealthWorld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου