Έγκριση για λειτουργία τριών νέων μονάδων παραγωγής εμβολίων κατά της CoViD-19, έδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η αυξημένη ζήτηση, οδήγησε τις εταιρείες BioNTec/Pfizer στη αξιοποίηση δύο νέων μονάδων και τη Johnson & Johnson στη λειτουργία μίας ακόμη μονάδας.

Την περασμένη Τρίτη, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη λειτουργία δύο μονάδων των BioNTec και Pfizer: η μία στο Reinbek της Γερμανίας, που θα λειτουργεί από την Allergopharma GmbH & Co και η άλλη στο Stein της Ελβετίας, που θα λειτουργεί από τη Novartis.

Οι μονάδες θα εκτελούν ολοκληρωμένες φάσεις παρασκευής των προϊόντων σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας. Σκοπός είναι να παραχθούν ποσότητες του εμβολίου Comirnaty στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη λειτουργίας μίας ακόμη μονάδας εμβολίων κατά της CoViD-19, στην οποία θα παράγεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Έχει έδρα το Anagni της Ιταλίας και θα λειτουργεί από την Catalent Anagni SRL. Σκοπός είναι να καλυφθεί η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποσότητες

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διατεθεί συνολικά 390,3 εκατομμύρια εμβόλια κατά της CoViD-19.

Από αυτά, τα 263,5 εκατομμύρια είναι των BioNTec/Pfizer, τα 69,3 εκατομμύρια της AstraZeneca, τα 35,4 εκατομμύρια της Moderna, τα 13,5 εκατομμύρια της Johnson & Johnson, 5,1 εκατομμύρια είναι εμβόλια της κινεζικής Beijing CNBG και τα 2,2 εκατομμύρια είναι ρωσικά Sputnik V.

Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί συνολικά 9,5 εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα 6,6 εκατομμύρια είναι των BioNTec/Pfizer, το 1,7 εκατομμύριο της AstraZeneca 831.600 της Moderna και 366.600 της Johnson & Johnson.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, είχαν συνολικά διενεργηθεί στη χώρα μας 8.028.343 εμβολιασμοί. Από αυτούς, χορήγηση πρώτης δόσης αφορούν τα 4.714.326, ενώ πλήρως εμβολιασθέντες είναι 3.543.001.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Prolepsis": Αναληθείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί κατά του Ινστιτούτου
ΠΙΣ: Προς κινητοποιήσεις, λόγω clawback στον ιατρικό κλάδο
Η συμβολή του PIF στο 23o HealthWorld Conference του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου