H- μέτρια και έντονη- άσκηση μειώνει τα συμπτώματα άγχους, ακόμα και όταν η διαταραχή είναι χρόνια, αναφέρει έρευνα του University of Gothenburg .
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, και βασίζεται σε 286 ασθενείς με αγχώδη συνδρομή που επελέγησαν από περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μισοί είχαν ζήσει με άγχος για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 39 χρόνια και το 70% ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες άσκησης -είτε μέτριας είτε έντονης- για 12 εβδομάδες. Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συμπτώματα άγχους μειώθηκαν σημαντικά, ακόμα και όταν το άγχος ήταν χρόνιο σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου που έλαβε συμβουλές για σωματική άσκηση σύμφωνα με συστάσεις δημόσιας υγείας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ομάδες αντιμετώπισης προχώρησαν από το αρχικό επίπεδο μετρίου ή μεγάλου άγχους σε χαμηλό, μετά από πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 12 εβδομάδων.
Σε όσους ασκούνταν με ελαφρώς χαμηλή ένταση, πιθανότητα βελτίωσης όσον αφορά συμπτώματα άγχους αυξήθηκε με παράγοντα 3.62. Σε μεγαλύτερη ένταση ο αριθμός έφτασε στο 4.88.
Ο Malin Henriksson, δήλωσε ότι όσο πιο έντονα ασκούνταν οι συμμετέχοντες τόσο βελτιώνονταν τα συμπτώματα άγχους. Η έρευνα περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες έως σήμερα.
Και οι 2 ομάδες αντιμετώπισης είχαν πρόγραμμα άσκησης 60 λεπτών 3 φόρες την εβδομάδα υπο τις οδηγίες ειδικού.
Τα προγράμματα περιλάμβαναν αερόβια και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού