Παρά τις απαγορεύσεις του Νόμου, τα ναρκωτικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά οι άνθρωποι έχουν μια ιστορική και περίπλοκη σχέση με τα ναρκωτικά. Κάποια εξ αυτών αποδεκτά ως χημικές ουσίες,  όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ, θεωρούνται νόμιμα και έχουν επικρατήσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάθε χώρα και λαός έχει τη δική του σχέση με τα ναρκωτικά, με ορισμένους να ασπάζονται τη χρήση συγκεκριμένων ουσιών, ενώ άλλοι να τις αποφεύγουν εντελώς.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά εξετάζει την προσφορά και τη ζήτηση της διεθνούς αγοράς παράνομων ναρκωτικών, χωρίς να περιλαμβάνει νόμιμες ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ. Τα ναρκωτικά ομαδοποιούνται σε έξι βασικούς τύπους οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Κάνναβη: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τη μαριχουάνα, το χασίς και  διάφορα άλλα μέρη του φυτού ή παράγωγα έλαια.
  • Κοκαΐνη: Ναρκωτικά που προέρχονται από τα φύλλα των φυτών της κόκας. Αναφέρονται είτε ως άλατα κοκαΐνης σε μορφή σκόνης είτε ως κρακ που έχει υποστεί επεξεργασία με μαγειρική σόδα και νερό.
  • Οπιοειδή: Περιλαμβάνει οπιούχα που προέρχονται απευθείας από το φυτό της παπαρούνας, συμπεριλαμβανομένης της μορφίνης, της κωδεΐνης και της ηρωίνης, καθώς και συνθετικά αλκαλοειδή.
  • Διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης (ATS): Αμφεταμίνη και ναρκωτικά που προέρχονται από την αμφεταμίνη, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου (επίσης γνωστής ως ταχύτητας), του MDMA και της έκστασης.
  • Ηρεμιστικά και Υπνωτικά : Περιλαμβάνονται φάρμακα των οποίων ο κύριος σκοπός είναι να μειώσουν την ενέργεια, τον ενθουσιασμό ή το άγχος, καθώς και φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την έναρξη ή τη βοήθεια του ύπνου (ονομάζονται επίσης υπνωτικά).
  • Διαλύτες και Εισπνεόμενα: Αέρια ή χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση αλλά δεν προορίζονται να είναι φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, των κολλών και άλλων βιομηχανικών ουσιών. Αυτές οι ναρκωτικές ουσίες είναι και οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα.

Η έκθεση μολονότι παρακολούθησε επίσης την επικράτηση των παραισθησιογόνων —ψυχοδραστικών φαρμάκων που επηρεάζουν έντονα το μυαλό κανένα από αυτά δεν κατατάσσεται στα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά σε καμία χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, 275 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο το 2020. Μεταξύ των ηλικιών 15–64 ετών, περίπου το 5,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά.

Πόσο διαδεδομένη είναι η κάνναβη παγκοσμίως;

72 τοποθεσίες ή περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρατών αναφέρουν την κάνναβη ως το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους: Καναδάς, Γεωργία, Μεξικό, Νότια Αφρική και Ουρουγουάη.

Πόσο κοινά είναι τα οπιοειδή και άλλα ναρκωτικά;

Αν και η παγκόσμια επικράτηση της κάνναβης δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικά καθώς νομιμοποιείται και γίνεται αποδεκτή σε περισσότερες χώρες, άλλα ναρκωτικά έχουν επίσης αυξητικές τάσεις.
Τα οπιοειδή (14 τοποθεσίες) ήταν τα πιο διαδεδομένα ναρκωτικά στη Μέση Ανατολή, τη Νότια και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Ιράν. Συγκεκριμένα, το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός όπiου στον κόσμο, προμηθεύοντας περισσότερο από το 90% της παράνομης ηρωίνης παγκοσμίως.

Τα ναρκωτικά τύπου αμφεταμίνης (9 τοποθεσίες) είναι τα τρίτα πιο κοινά συνολικά, κυρίως στην Ανατολική Ασία. Η μεθαμφεταμίνη ήταν το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ η αμφεταμίνη είναι η πιο κοινή ναρκωτική ουσία στο Μπαγκλαντές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Οι ασιατικές χώρες όπου η κάνναβη βρίσκεται λιγότερο συχνά (ή αναφέρεται) ενδέχεται να υποτιμά τη χρήση της. Ταυτόχρονα, η επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ και τον Καναδά αντανακλά την υψηλή χρήση τους στη Δύση. Και καταλήγει το άρθρο, καθώς ορισμένες ουσίες γίνονται πιο διαδεδομένες το τοπίο είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Πηγές:
www.visualcapitalist.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου