Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, η διαδικτυακή Ημερίδα Παρουσίασης των Δράσεων του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στη βάση των Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων (ΕΔΙΑΝ).

Το ΕΔΙΑΝ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και αρχική χρηματοδότηση 2,2 εκ. €. Το Δίκτυο συντονίζεται από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, με συν-συντονιστή τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λεωνίδα Στεφανή.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι Δράσεις που υλοποιούν οι Φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο, οι οποίες σχετίζονται με τους ακόλουθους διακριτούς στόχους:

  1. Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νευροεκφυλιστικών Νόσων,
  2. Τη δημιουργία Τράπεζας Βιολογικού Υλικού Νευροεκφυλιστικών Νόσων,
  3. Τη Βιοχημική και Μοριακή ανάλυση βιολογικού υλικού,
  4. Τη διάθεση δωρεάν γενετικών ελέγχων με σκοπό την πρώιμη-προκλινική διάγνωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων,
  5. Την εξέλιξη της βιοπληροφορικής,
  6. Την ανάπτυξη κυτταρικών και ζωικών μοντέλων, καθώς και καινούργιων βιολογικών δεικτών για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες,
  7. Την αποτελεσματική διαχείριση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την έρευνα, με γνώμονα την προαγωγή της Ιατρικής Ακριβείας, και τη χρήση της έρευνας προς όφελος της Δημόσιας υγείας.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν Eκπρόσωποι όλων των Φορέων που συμμετέχουν στο ΕΔΙΑΝ, καθώς και εκπρόσωποι από κορυφαία  ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας. Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης, οι φορείς που υλοποιούν τη δράση, είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο  ΠΑΣΤΕΡ, το Ίδρυμα  Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε επόμενο στάδιο, υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση του Δικτύου, ώστε αυτό να συμπεριλάβει και άλλους Ερευνητικούς Φορείς, Πανεπιστήμια αλλά και Νοσοκομειακές Κλινικές της Xώρας, με δραστηριότητα που αφορά Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα.

Τα συμπεράσματα από τις δράσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ανέδειξαν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του Δικτύου, καθώς:

  • Στη Xώρα μας, με την ιδιαίτερα έντονη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού να αυξάνεται συνεχώς, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως η νόσος Πάρκινσον, η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η νόσος Αλτσχάιμερ, και άλλες μορφές άνοιας) αφορούν δεκάδες χιλιάδες πάσχοντες, ενώ έρευνες εκτιμούν πως ο αριθμός τους θα υπερτριπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες.
  • Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων, συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, μέσω της αξιοποίησης της Έρευνας και της Τεχνογνωσίας που παράγεται.
  • Το Δίκτυο καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στη διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.
  • Η τεχνογνωσία και οι υποδομές που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Δικτύου είναι πρωτοποριακές και πολύτιμες τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.
  • Για τους ασθενείς, η πρώιμη διάγνωση αλλά και η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.
  • Για το σύστημα υγείας, οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρει η Δράση, οδηγούν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων.

Το ΕΔΙΑΝ θα παρουσιάσει τις δράσεις του στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου