Καμία ως τώρα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο για υπέρ ή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν δείχνει να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής την πλειοψηφία.

Αυτό δείχνει μία δημοσκόπηση της εφημερίδας "Die Welt" η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και στην οποία συμμετείχαν 736 βουλευτές. Σχεδόν 80% των βουλευτών απάντησαν στην εν λόγω δημοσκόπηση.  Καμία από τις υπάρχουσες προτάσεις όμως δεν πέτυχε την ρητή συγκατάθεση και συνάινεση σε ποσοστό περισσότερο του 25%.

Στο γκάλοπ οι βουλευτές είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμησή τους σε τέσσερα ερωτήματα όπως αν είναι υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού από τα 18 έτη, αν τάσσονται υπέρ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού που σχετίζεται με την ηλικία (για παράδειγμα από τα 50 έτη) και τέλος αν είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Το ένα τέταρτο των βουλευτών που απάντησαν στην έρευνα τάχθηκαν υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών. Το 18% δήλωσε ότι ήταν βασικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η πρόταση που αφορούσε την ηλικιακή ομάδα βρέθηκε πολύ πίσω καθώς, μόλις 21 βουλευτές (2,85%) ήταν υπέρ της. Επιπλέον, το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ήθελε να απαντήσει. Σχεδόν το 22% δεν είχαν αποφασίσει ακόμα, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

Κόμματα και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αναφορικά με τα κόμματα, το AfD παρουσιάζεται περισσότερο ενωμένο καθώς το 85% της κοινοβουλευτικής ομάδας τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι δύο προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν βρήκαν υποστηρικτές. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος είτε δεν ήθελαν να απαντήσουν είτε δεν απάντησαν καν.

Η κατάσταση ήταν διαφορετική στο SPD, καθώς ούτε ένας βουλευτής δεν τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Περισσότερο από το 55% των 206 βουλευτών του SPD υποστήριξαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών.

Σχεδόν το 20% δεν απάντησε ενώ, περίπου το 17% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Μόνο δύο βουλευτές του SPD τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού που σχετίζεται με την ηλικία.

Στο κόμμα των Πρασίνων υπήρξε επίσης μεγάλη υποστήριξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών. Εντούτοις, σχεδόν το 42% ήταν υπέρ. Το 25% ανέφερε ότι δεν είχε αποφασίσει ακόμα. Το ένα πέμπτο δεν απάντησε.

Μόνο ένας βουλευτής ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επτά βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση για  υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ηλικιωμένους - ποσοστό λιγότερο από 6%.

Οι απόψεις, τέλος, των βουλευτών του FDP δείχνουν σαφέστατα πόσο μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό (SPD - FDP - Πράσινοι) σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σχεδόν οι μισοί Φιλελεύθεροι (45%) είναι γενικά εναντίον του. Το 35% αυτών δήλωσαν αναποφάσιστοι. Μόνο τρείς βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών και εννέα βουλευτές υπέρ του εμβολιασμού που σχετίζεται με την ηλικία (10%).

Επτά βουλευτές του FDP δεν απάντησαν ή αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Όταν προσβάλλει η φράση του γιατρού "τα συμπτώματα είναι σημάδια γήρατος"
Ανατροπή: Τα κατοικίδια δεν ωφελούν απαραίτητα την ψυχική υγεία [μελέτη]
Διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου της Ελιτούρ Γ. Πατούλη με το IVF Cluster