Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με CoViD, έχει το στέλεχος Δέλτα, ανέφερε την Παρασκευή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε πως "ηλικιωμένο άτομο, με συννοσηρότητες, που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός, έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον".

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.

Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι "θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους". 

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη. 

"Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού".

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Τσίμαρης: Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη συνιστά"κόλαφο" για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ
Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας 2024: Ανοικτή ενημερωτική δράση στο κέντρο της Αθήνας
Το γέλιο… αντίδοτο στην ξηροφθαλμία [μελέτη]