Νέο εργαλείο ανάλυσης δεδομένων που αναπτύχθηκε από ερευνητές Yale University εντόπισε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19,

Αυτό αναφέρει όρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology.

Tο εργαλείο Multiscale PHATE (Potential of Heat-diffusion for Affinity-based Transition Embedding).μπορεί να αναλύσει εκατομμύρια κύτταρα εντός ωρών.

Tο εργαλείο μηχανικής μάθησης επιτρέπει στους ερευνητές να παρακολουθούν την ανάπτυξη των κυττάρων και να εντοπίζουν αμέσως αλλαγές.

Με το εργαλείο ανέλυσαν 55 εκατομμύρια αιμοσφαίρια που ελήφθησαν από 163 ασθενείς με σοβαρή COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο Yale New Haven Hospital και ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα κυττάρων Τ βοήθησαν στην πρόληψη του θανάτου από τη νόσο.

Υψηλά επίπεδα 2 ειδών λευκών αιμοσφαιρίων, κοκκιοκύτταρα και μονοκύτταρα  συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους με σοβαρή νόσηση,

Μετρώντας τα επίπεδά τους στο αίμα, οι ερευνητές προέβλεψαν με ακρίβεια ποιοι ασθενείς θα πέθαιναν και ποιοι θα ζούσαν σε ποσοστό 83% του χρόνου.

Με το  Multiscale PHATE, ανακάλυψαν ότι είδος Τ κυττάρων- TH17- συνδεόταν με υψηλότερη κινητικότητα στους ασθενείς όταν ομαδοποιήθηκαν με τα κύτταρα IL-17 και IFNG.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δημιούργησαν το Multiscale PHATE, που επιτρέπει στους χρήστες να μεγεθύνουν και να εστιάζουν σε υποομάδες των στοιχείων τους για να κάνουν πιο λεπτομερή ανάλυση.

Πηγές:
Nature Biotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δράσεων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μελβούρνης
Το voucher για δωρεάν απογευματινό χειρουργείο και η επιλογή ιδιωτικής κλινικής
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο αντίκτυπος της κρίσης του κόστους ζωής στα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ