Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το υπερβολικό κοιλιακό λίπος συνδέεται με διάχυτο πόνο, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Regional Anesthesia & Pain Medicine, εξέτασε πώς ο υπερβάλλων λιπώδης ιστός γύρω από την κουκλιά επηρεάζει τον κίνδυνο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου σε διάφορα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 32.409 συμμετεχόντων στη UK Biobank  με μέση ηλικία τα 55 έτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη μέτρηση 2 ειδών κοιλιακού λίπους- τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό και τον υποδόριο.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν οποιοδήποτε πόνο, όπως στον αυχένα, ώμο, πλάτη, ισχίο, γόνατο ή σε όλο το σώμα για περισσότερο από 3 μήνες. Μετά από 2 χρόνια, μαγνητικές τομογραφίες και αξιολογήσεις πόνου επαναλήφθηκαν σε 638 συμμετέχοντες.

Λεπτομερείς αναλύσεις αποκάλυψαν σαφή σχέση μεταξύ του αριθμού των πλευρών χρόνιου πόνου και των ειδών σωματικού λίπους,  όπως ενδοκοιλιακό λίπος, υποδόριο, της αναλογίας τους και του ΔΜΣ.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Τα ποσοστά υψηλότερου αριθμού πλευρών χρόνιου πόνου ήταν διπλάσια για το ενδοκοιλιακό λίπος και 60% για το υποδόριο λίπος και για την αναλογία τους.

Στους άντρες, τα ποσοστά ήταν 34% 39%, και 13% υψηλότερα, αντίστοιχα.

Υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού συνδέονταν επίσης με περισσότερες πιθανότητες να αναφέρει κάποιος χρόνιο πόνο και η σχέση ήταν και πάλι πιο έντονη στις γυναίκες.

Η έρευνα ήταν παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση. Έχει επίσης ορισμένους περιορισμούς, όπως έλλειψη αξιολόγησης της έντασης του πόνου.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κοιλιακός λιπώδης ιστός συνδεόταν με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.

Πηγές:
Regional Anesthesia & Pain Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα lockdowns στην πανδημία COVID-19 γέρασαν πρόωρα τον εγκέφαλο των εφήβων [μελέτη]
Η ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δράσεων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Μελβούρνης
Η συνέντευξη, η ανάγκη για άμυνα και οι νοσηλευτές