Η Μεσογειακή διατροφή βγαίνει σταθερά στην κορυφή με λίστες διατροφών που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Αυτός από μόνος του είναι πολύ καλός λόγος για να την ακολουθήσουμε, αλλά το γεγονός ότι ζούμε στην Μεσόγειο και μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα προϊόντα φρέσκα, ντόπια και στην εποχή τους σημαίνει πως η Μεσογειακή είναι και από τις πιο πλούσιες και νόστιμες διατροφές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς τροφές της Μεσογειακής, όμως; Αυτή είναι μια περιεκτική λίστα για να γνωρίζουμε και να τις έχουμε πάντα στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας.
Φρούτα και λαχανικά
Αποτελούν τον πυρήνα της Μεσογειακής διατροφής και την πηγή των περισσότερων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αυτά είναι τα πιο πολύτιμα που βρίσκουμε στην Μεσογειακή διατροφή:
Μπρόκολο, κουνουπίδι, αγκινάρες, μανιτάρια, παντζάρια, σέλινο, πατάτες και γλυκοπατάτες, ντομάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, πιπεριές, αγγούρι και πράσινα χόρτα.
Από φρούτα, έχουμε τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα κεράσια τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή κάθε είδους, το καρπούζι και το πεπόνι.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Παίζουν μεγάλο ρόλο στη Μεσογειακή μαγειρική, και σε πολλά πιάτα. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο πρωινό σας, αλλά και να τα ετοιμάσετε μαζί με λαχανικά ή κρέας για ένα σούπερ χορταστικό μεσημεριανό. Τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι:
Η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη και το καστανό ρύζι.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι η πιο φτηνή αλλά και η πιο πλήρης μορφή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι τροφές που μας χορταίνουν για πολλή ώρα και φροντίζουν την υγεία της καρδιάς μας μέσω των πολύτιμων λιπαρών που περιέχουν. Τα πιο δημοφιλή στη Μεσογειακή διατροφή είναι τα εξής:
Φασόλια κάθε είδους, ρεβίθια, φάβα, φακές και αρακάς.
Υγιεινά λιπαρά
Τα λιπαρά αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και γενικότερα οποιασδήποτε ισορροπημένης διατροφής. Τα υγιεινά, μη κορεσμένα λιπαρά, φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας. Τα βρίσκουμε σε αυτές τις ιδιαίτερα δημοφιλείς τροφές στην χώρα μας:
Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, σουσάμι και ταχίνι, ελιές και ελαιόλαδο.
Ψάρια
Τα ψάρια, όπως είναι λογικό, αποτελούν μεγάλο κομμάτι μιας διατροφής που σχετίζεται με τη θάλασσα. Η τεράστια ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά που βρίσκουμε στη χώρα μας βοηθά στο να εντάξουμε αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά μας με μεγαλύτερη ευκολία. Ταυτόχρονα, αυτά τα ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών ω3. Οι επιλογές είναι αμέτρητες:
Τόνος, σολομός, σαρδέλα και γαύρος, γλώσσα, σκουμπρί, χταπόδι, καλαμάρι, χέλι, μύδια και άλλα όστρακα, καθώς και γαρίδες.
Μυρωδικά και μπαχαρικά
Καμία κουζίνα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τα μυρωδικά της, και η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση σε βότανα που φυτρώνουν σε κάθε περιοχή, και προσφέρουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, καθώς και επιπλέον δόσεις από πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα πιο δημοφιλή στη χώρα μας είναι:
Ρίγανη, άνηθος, βασιλικός, μαϊντανός, σκόρδο, μέντα, κύμινο, θυμάρι, δενδρολίβανο και μαύρο πιπέρι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα