Ο κορωνοϊός είναι πανέξυπνος και κάνει διαρκείς προσπάθειες για να βρίσκει τροφή και να πολλαπλασιάζεται, επισήμανε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Άννα Παππά.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε για τα χαρακτηριστικά του ανασυνδυασμένου στελέχους ΧΕ που εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες και το αν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

"Η ΧΕ είναι ένας ανασυνδυασμός από την Όμικρον Α1 και Α2. Γενικά ο ιός είναι πανέξυπνος, το έχουμε δει πλέον ότι κάνει διάφορες προσπάθειες για να μεταδίδεται πιο εύκολα και να βρίσκει τροφή να πολλαπλασιάζεται", ανέφερε και πρόσθεσε: "Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι με αυτές οι μεταλλάξεις να είναι μεν πιο μεταδοτικός, αλλά να μην είναι παθογόνος για τον άνθρωπο. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα εξασθενήσει σιγά - σιγά γιατί μολύνοντάς μας αν δεν έχουμε έντονα συμπτώματα αποκτούμε μεν αντισώματα αλλά δεν έχουμε τα έντονα συμπτώματα. Και έτσι να εξασθενήσει. Ο ιός μεταλλάσσεται πάρα πολύ, και ελπίζουμε προς το καλύτερο".

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, σημείωσε πως η εικόνα από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης δείχνει μια επιπέδωση και σταδιακή μείωση, κάτι που αποτυπώνεται επίσης στα κρούσματα στην κοινότητα και στην πίεση στα νοσοκομεία. Ο ίδιος παρατηρεί πως ένα μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί δεν το δηλώνουν, με αποτέλεσμα να "χάνονται" περιστατικά. "Σού λέει, είμαι εμβολιασμένος, κάνω ένα rapid, το περνάω, στις 5 - 6 μέρες θα είμαι καλά. Άρα, χάνουμε και από εκεί περιστατικά. Όμως η ουσία είναι ότι η παρουσία είναι πτωτική, αλλά φαίνεται να μην είναι δυναμική σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα", κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινίασε το Περίπτερό του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ποιες μορφές καρκίνου αυξάνονται περισσότερο σε νεαρές γυναίκες
ΕΟΔΥ: CoViD, mpox, μικροβιοακή αντοχή και επόμενη πανδημία