Καταργείται από την Τετάρτη η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Παραμένει, ωστόσο, υποχρεωτική σε νοσηλευτικές δομές, καθώς και στα σχολεία, όπου ξεκινούν οι εξετάσεις.

Η χαλάρωση των περιορισμών βασίζεται σε πρόταση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει εκ νέου αύριο, προκειμένου να αποφασίσει για το τι θα ισχύσει στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Επικαλούμενος την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως αναστέλλεται από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο.

Παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Σχολεία

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε πως αίρεται από την 1η Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και σε κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές, προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών). Υποψήφιοι και επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία: Πειθαρχική ποινή σε γιατρό, επειδή κατήγγειλε ελλείψεις στο νοσοκομείο Καβάλας
Ο εγκέφαλος κλειδί για την πρόγνωση και την πρόληψη της άνοιας
ΟΕΝΓΕ: Τι κρύβεται πίσω από το κίνητρο για προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές