Αν μια έγκυος έχει χρόνιο στρες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απορρόφησης σιδήρου από το έμβρυο έως 15%, αναφέρει έρευνα του UW Medicine.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και πραγματοποιήθηκε από το UW Medicine, Duke University.

Ανακάλυψε ότι ανάγκες σιδήρου το β’ και γ’ τρίμηνο στις εγκύους ενδεχομένως μπορεί να αυξάνονται 8 φορές  αλλά η πρόσληψη σιδήρου στα έμβρυα μπορεί να μειωθεί έως 15%σε γυναίκες με χρόνιο στρες. Η επίδραση της έλλειψης σιδήρου είναι πιο εμφανής σε αρσενικά έμβρυα.

Ο Dr. Martin Frasch, του University of Washington School of Medicine, δήλωσε ότι δεδομένου του παραπάνω οι έγκυες θα πρέπει να παρακολουθούν το επίπεδο στρες και να προσπαθούν να το μειώσουν με τεχνικές χαλάρωσης. Αν το χρόνιο στρες επιμένει μπορεί να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν συμπλήρωμα σιδήρου και να παρακολουθούν τα επίπεδα του σιδήρου στα νεογνά στον τοκετό.

Διαπιστώθηκε η σχέση μεταξύ χρόνιου στρες στην εγκυμοσύνη και της ομοιόστασης του σιδήρου στο έμβρυο.

Στην επίδραση μεσολαβούν η ηλικία της μητέρας και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδα ή η εκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις.

Απλώς η λήψη βιταμινών προγεννητικά μπορεί ίσως να μη βοηθά. Σχεδόν οι μισές έγκυες έχουν έλλειψη σιδήρου.

Ο Frasch διευκρίνισε ότι τα έμβρυα είναι συνήθως ισχυρά έναντι μέτριων αλλαγών στον σίδηρο της μητέρας. Η έρευνα έδειξε ότι κάτω από καταστάσεις χρόνιου στρες της μητέρας, τα αρσενικά έμβρυα είναι λιγότερο ισχυρά στη ρύθμιση της υγείας του σιδήρου έναντι των θηλυκών.

Η έρευνα έγινε σε 164 εγκύους στη Γερμανία, που χαρακτηρίστηκαν με στρες ή χωρίς. Η πρόσληψη σιδήρου από το έμβρυο σε αυτές συγκρίθηκε με αυτό ομάδας ελέγχου.

Η έλλειψη σιδήρου στα έμβρυα  μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος στη γέννηση ή να επηρεάσει τη νευρολογική του ανάπτυξη.

Το στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Το στρες στο έμβρυο έχει συνδεθεί με κατοπινές νευροψυχιατρτκές διαταραχές, όπως ΔΕΠΥ και αυτισμό και νευροεκφυλιστικές όπως νόσο του Πάρκινσον και Alzheimer.

Η έρευνα αναφέρει ότι η παρακολούθηση τους στρες της εγκύου με wearable συσκευή ή τακτικά τσεκάπ θα μπορούσε να εμποδίζει τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις στο παιδί μετά τη γέννηση.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
Νέα ημερομηνία ένταξης στην ρύθμιση οφειλών