Σχεδόν το 96% των ασθενών με σύνδρομο post-CoViD που αντιμετωπίστηκαν από διαπιστευμένους ιατρούς στη Γερμανία κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 είχαν ζητήσει βοήθεια από γενικούς ιατρούς κατά το προηγούμενο έτος.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας ανάλυσης του Κεντρικού Ινστιτούτου Ιατρών Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας (Zi).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνηθέστεροι λόγοι επίσκεψης σε γιατρό το 2020 ήταν ο πόνος στην πλάτη (42%), οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (38%). Ακολουθούν, η βασική υπέρταση (35%), οι λιπομεταβολικές διαταραχές (24%), οι σωματομορφικές διαταραχές (20%) και τα καταθλιπτικά επεισόδια (19%).

Η αξιολόγηση της Zi αναφέρεται σε δεδομένα τιμολόγησης από διαπιστευμένους ιατρούς για περισσότερους από 170.000 ασθενείς με ασφάλιση υγείας για το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι ασφαλισμένοι ασθενείς είχαν σύνδρομο μετά από CoViD που είχε κωδικοποιηθεί με τον αριθμό τιμολόγησης U09.9!

Ο κωδικός U09.9! προέρχεται από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και των Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) και αντιπροσωπεύει μια απροσδιόριστη κατάσταση μετά την COVID. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ μακράς και μετα-COVID.

Σύμφωνα με τον ορισμό του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE), πρόκειται για επίμονα συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά από μια οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 ή CoViD -19. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες, ονομάζεται post CoViD.

Ο όρος Long CoViD περιλαμβάνει τόσο τη συνεχιζόμενη ασθένεια όσο και το Post CoViD.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο