Μέχρι την αλλαγή του έτους 2021/22, περίπου ένας στους δέκα ενήλικες στη Γερμανία μολύνθηκε από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη.

"Αυτό το σχετικά χαμηλό ποσοστό επιμόλυνσης μετά από μια περίοδο πανδημίας περίπου δύο ετών μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας", αναφέρει μια επισκόπηση της μελέτης με τίτλο "Corona monitoring nationalwide - wave 2".

Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και το Socio-Economic Panel του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της εστίασης στη βελτίωση της προστασίας από τον εμβολιασμό, ιδίως όσον αφορά τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς.

Η μελέτη βασίζεται σε τυχαίο δείγμα, οι συμμετέχοντες ηλικίας 14 ετών και άνω κλήθηκαν να στείλουν ένα δείγμα αίματος και ρωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού και μόλυνσης. Συμμετείχαν περίπου 11.160 άτομα από 6.760 νοικοκυριά.

Η πλειονότητα των δειγμάτων αίματος ήταν την χρονική περίοδο από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε τα δεδομένα αφορούν την περίοδο κατά την οποία το κύμα της παραλλαγής Δέλτα υποχωρούσε και η παραλλαγή Omicron μόλις άρχιζε να ανεβαίνει. Τα εκατομμύρια λοιμώξεων που έχει προκαλέσει έκτοτε η Omicron δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Οι συγγραφείς της θεωρούν ότι τα κριτήρια για καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες πληρούνται στο 30,7% των ενηλίκων κατά την αλλαγή του έτους. Σε αυτούς, θα μπορούσαν να αποδειχθούν τουλάχιστον δύο εμβολιασμοί και μία περαιτέρω επαφή με αντιγόνα.

Η ταξινόμηση αυτή βασίζεται σε πληροφορίες της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO). Σύμφωνα με αυτές, καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τρεις εμβολιασμούς ή με συνδυασμό εμβολιασμών και μόλυνσης. Το 90,5 τοις εκατό των ενηλίκων κατατάσσεται ως έχοντες βασική ανοσία, με βάση τουλάχιστον δύο επαφές με αντιγόνα.

 Ορισμένα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 (IgG) ήταν ανιχνεύσιμα σε ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξης του 92% των ενηλίκων κατά την διάρκεια της μελέτης, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση. Ως επί το πλείστον, αυτό οφειλόταν στους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το RKI, το υψηλό ποσοστό δεν ισοδυναμεί με ανοσία στον πληθυσμό: η θετική κατάσταση αντισωμάτων από μόνη της δεν υποδηλώνει τον βαθμό προστασίας από τη μόλυνση και τη νόσο, δήλωσε το Ινστιτούτο. Πάραυτα, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα δεδομένα από τη δική του παρακολούθηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το RKI, προγραμματίζονται περαιτέρω αναλύσεις των δεδομένων, για παράδειγμα διαφοροποιημένες ανά περιοχή και κοινωνική κατάσταση, οι οποίες θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης "στη Γερμανία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο