Η επικρατούσα σήμερα υποπαραλλαγή της Όμικρον 5 (BA.5) είναι σαφώς πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2 (BA.2). Συνεπώς, πρέπει να αναμένεται περαιτέρω αύξηση των λοιμώξεων. Η ενίσχυση με αναμνηστικό εμβολιασμό θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχιστεί για να περιοριστεί ο αριθμός των σοβαρών νοσήσεων. Αυτό δείχνουν οι αρχικές αναλύσεις από την Πορτογαλία που δημοσιεύθηκαν στο medRxiv.

Η υποπαραλλαγή Όμικρον 5, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο, έφτασε στην Πορτογαλία τον Απρίλιο και εξαπλώθηκε από εκεί στην Ευρώπη. Ο εκτοπισμός της Όμικρν 2 οφείλεται πιθανώς σε ανοσολογική διαφυγή, η οποία επιτρέπει αυξημένες επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις σε εμβολιασμένα και αποθεραπευμένα άτομα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός έχει χάσει την αξία του. Στην Πορτογαλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της Irina Kislaya από την κορυφαία υγειονομική αρχή INSA, το 74,7% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον 5 έχουν λάβει τον πρώτο τους αναμνηστικό εμβολιασμό (20,6% είναι βασικά ανοσοποιημένοι και μόνο 4,8% είναι ανεμβολίαστοι), το ποσοστό των νοσηλειών μεταξύ των μολυσμένων είναι 0,4% και των θανάτων 0,2%.

Η Kislaya δίνει την προστατευτική επίδραση του αναμνηστικού εμβολιασμού στο 77% έναντι νοσηλείας και 88% έναντι θανατηφόρου αποτελέσματος. Για λοιμώξεις με BA.2, η προστατευτική επίδραση ήταν 93% και 94 %, αντίστοιχα.

Στη Δανία παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που ξεπέρασε το 82% και το ισχυρό κύμα Omicron νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Statens Serum Institut της Κοπεγχάγης, η αυξημένη κυκλοφορία της Όμικρον μπορεί να βοήθησε στον περιορισμό της νέας αύξησης της νόσου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Palle Valentiner-Branth διαπίστωσε προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της επαναμόλυνσης σε ποσοστό 93,6% για τριπλά εμβολιασμένα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό BA.2 νωρίτερα φέτος.

Τα εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του κύματος Delta ή Alpha πρέπει να υπολογίζουν σε μια νέα μόλυνση. Το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν μόνο 46,9 % στη Δέλτα και 65,4% στην Άλφα.

Πηγές:
medRxiv.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο