Όταν πηγαίνουμε τους ηλικιωμένους γονείς μας στα ραντεβού τους στον γιατρό, ξεκινάει μια πολύ παράξενη αλλαγή: Ξαφνικά δεν είμαστε "το παιδί", αλλά ο συνοδός τους. Πρέπει να είμαστε βοηθητικοί και ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι να προσφέρουμε την γνώμη μας. Είναι μια στιγμή ενηλικίωσης που μπορεί να βρει πολλούς απροετοίμαστους ψυχολογικά.

 Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συλλέξαμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτή την περίεργη κατάσταση πιο εύκολα.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται

Ποιες ερωτήσεις θα χρειαστεί να κάνετε, και σε ποια πράγματα θα πρέπει να βοηθήσετε τον γονιό σας. Ο χρόνος που έχετε με τον γιατρό είναι περιορισμένος, άρα φροντίστε να τον εκμεταλλευτείτε σωστά.

Ρωτήστε τον γονιό σας να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Το ιατρικό τους ιστορικό, τα φάρμακα που παίρνει και πιθανές αλλεργίες που έχει. Ό,τι επιπλέον πληροφορίες χρειάζεται να ξέρετε και εσείς για να βοηθήσετε είναι χρήσιμες.

Ρωτήστε σε τι βαθμό μπορείτε να μιλήσετε

Θέλετε να κάνετε εσείς την περισσότερη συζήτηση με τον γιατρό; Σε τι επίπεδο θα ένιωθε άνετα ο γονιός σας να συμμετέχετε, ή να είστε μπροστά στην εξέταση;

Συμπληρώστε τα απαραίτητα έγγραφα από πριν

Αν χρειάζεται να συμπληρώσετε έγγραφα τα οποία εκείνη την ώρα θα είναι απλά περιττό στρες ή κούραση για τον γονιό σας, θα ήταν σημαντική βοήθεια. Ειδικά αν πρόκειται για έγγραφα που μπορείτε να έχετε συμπληρώσει από πριν, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η οποιαδήποτε διαδικασία.

Δείτε αν φαίνεται σε εσάς κάτι παράξενο

Προσπαθήστε να δείτε αν ο γονιός σας έχει την κανονική του ρουτίνα, αν τρώει σωστά, αν παίρνει τα φάρμακά του. Πώς σας φαίνονται οι κινητικές του δεξιότητες; Σας λέει ότι κοιμάται καλά;

Μην κάνετε υποθέσεις

Μιλήστε με τον γιατρό απλά και κατανοητά, χωρίς να φτάνετε οι ίδιοι σε συμπεράσματα για αυτά που βλέπετε και που σας έχει πει ο γονιός σας, για να αποφύγετε οποιοδήποτε πιθανό μπέρδεμα.

Μην φέρεστε άσχημα

Σεβαστείτε τον γονιό σας. Μην του φέρεστε σαν να είναι παιδί, και μην χρησιμοποιείτε επιθετικό τόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]