Η συχνή αιμοδοσία δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιον σχετικά με έλλειψη σιδήρου που θα βλάψει την υγεία του, έδειξε νέα έρευνα.

Παρόλο που το 35% των αιμοδοτών μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου μετά από επανειλημμένες αιμοδοσίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό δεν οδηγεί σε επιβλαβή επίδραση στην ποιότητα του αίματος ή στην ευεξία όσων δίνουν αίμα συχνά.

Ο Dr. Eldad Hod, του Columbia University, δήλωσε ότι το εύρημα είναι καλό νέο επειδή δεν δείχνει μόνο ότι το αίμα από συχνούς αιμοδότες παραμένει υψηλής ποιότητας αλλά και ότι όσοι δίνουν αίμα τακτικά δεν βλάπτονται σημαντικά από την πράξη.

Για την έρευνα εντοπίστηκαν 79 συχνοί αιμοδότες μεταξύ 18 και 75 ετών, με έλλειψη σιδήρου αλλά χωρίς αναιμία.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν μια μονάδα αίματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σωματική και ψυχική τους υγεία καθώς και για την ποιότητα ζωής τους.

Ολοκλήρωσαν και εξετάσεις αξιολόγησης της μνήμης και της ικανότητας επεξεργασίας πληροφοριών.

Οι αιμοδότες επέστρεψαν 6 εβδομάδες αργότερα για να επαναλάβουν την εξέταση. Ελαβαν είτε σίδηρο ενδοφλεβίως είτε placebo.

Τέσσερις έως 6 μήνες αργότερα οι συμμετέχοντες έδωσαν για δεύτερη φορά αίμα και εξετάστηκαν και πάλι. Τελικές εξετάσεις ακολούθησαν 6 εβδομάδες αργότερα.

Αν και η χορήγηση σιδήρου διόρθωσε την έλλειψη, ενώ συνεχίστηκε σε όσους έλαβαν placebo, το αίμα που δώρισαν οι 2 ομάδες συνέχισε να πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας του FDA.

Επιπλέον, καμία ομάδα δεν διέφερε σημαντικά σε εξετάσεις εγκεφάλου και σε μετρήσεις της ποιότητας ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Blood.

Πηγές:
Blood.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024