Άστοχη χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι την απόφαση να συμπεριληφθούν τα νοσοκομεία στο σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου, με έτος σύγκρισης το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία.

"Θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα", προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν ήδη προβλήματα με τα κλιματιστικά μηχανήματα λόγω παλαιότητας, κακής συντήρησης. Το πρόβλημα - σημειώνει - θα επιδεινωθεί με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για εξοικονόμηση 10% σε σύγκριση με το 2019.

"Το 2019, οι ανάγκες στα νοσοκομεία σαφώς ήταν μειωμένες σε ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τα έτη 2020 ή 2021", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τον υπουργό Υγείας να παρέμβει ώστε να εξαιρεθούν από την απόφαση τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. "Διαφορετικά, θα ξεπαγιάσουν οι ασθενείς", σημειώνει.

Ο κ. Γιαννάκος (φωτογραφία) αναφέρει πως η σύγκριση για την εξοικονόμηση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι λογική για τους άλλους φορείς του Δημοσίου, καθώς την περίοδο της πανδημίας υπολειτουργούσαν ή ήταν κλειστοί.

"Τα νοσοκομεία, όμως, μεγιστοποίησαν τη λειτουργία τους τη περίοδο του κορωνοϊού. Γιατί λαμβάνουν ως έτος σύγκρισης το 2019, όταν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ήταν σαφώς μικρότερες;", αναρωτιέται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως το φθινόπωρο και τον χειμώνα αναμένεται μεγάλη κίνηση στα νοσοκομεία και η επιμονή στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Όπως λέει, στα νοσοκομεία επικρατεί προβληματοσμός για την εφαρμογή της απόφασης και ήδη ορίζονται οι ενεργειακά υπεύθυνοι για τον συντονισμό και την εφαρμογή της απόφασης.

"Εάν δεν καταφέρουν τα νοσοκομεία να εξοικονομήσουν την ηλεκτρική ενέργεια, προβλέπονται κυρώσεις στο προϋπολογισμό τους και τις προσλήψεις" υπογραμμίζει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]