Eρευνητές του Griffith University έδειξαν ότι βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν από τη μύτη μέσω του οσφρητικού νεύρου στον εγκέφαλο ποντικών όπου δημιουργούν δείκτες που αποτελούν ενδεικτικά σημάδια νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι το Chlamydia pneumoniae χρησιμοποίησε το νεύρο που εκτείνεται από τη ρινική κοιλότητα έως τον εγκέφαλο ως οδό κατάκτησης για να εισχωρήσει στο  ΚΝΣ. Τα κύτταρα στον εγκέφαλο αποκρίθηκαν αποθηκεύοντας αμυλειοδή βήτα πρωτεΐνη.

Ο Καθηγητής James St John, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι η πρώτη που δείχνει ότι το Chlamydia pneumoniae μπορεί να πάει απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο όπου μπορεί να δημιουργήσει παθολογίες που μοιάζουν με νόσο Alzheimer. Αυτό παρατηρήθηκε σε ποντικούς και οι ενδείξεις πιθανόν είναι τρομακτικές και για τους ανθρώπους.

Το οσφρητικό νεύρο στη μύτη εκτίθεται άμεσα στον αέρα και προσφέρει σύντομη οδό προς τον εγκέφαλο περνώντας τον φραγμό αίματος-εγκέφαλου.

Η ομάδα σχεδιάζει την επόμενη φάση της έρευνας και στοχεύει να αποδείξει ότι η ίδια οδός υπάρχει στους  ανθρώπους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα ίδια βακτήρια είναι παρόντα στον άνθρωπο αλλά δεν γνωρίζουμε πώς βρίσκονται εκεί, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι το σκάλισμα της μύτης και η αφαίρεση τριχών από αυτήν δεν είναι καλή ιδέα. Δεν θέλουμε να βλάπτουμε το εσωτερικό της μύτης και τα παραπάνω μπορούν να το κάνουν. Αν υποστεί βλάβη το τοίχωμα της μύτης μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των βακτηρίων που μπορούν να ανέβουν προς τον εγκέφαλο.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας