Με τον μέσο ενήλικα να έχει πέντε έως έξι λίτρα αίματος στο σώμα, αυτό το υγρό καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη ζωή, καθώς κυκλοφορεί οξυγόνο μέσω του σώματος στα ανθρώπινα όργανα και εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες.
Υπάρχουν δύο κύρια συστατικά που αποτελούν το αίμα:
- Πλάσμα – 55%. Το πλάσμα είναι το υγρό ή υδατικό μέρος του αίματος, που αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της περιεκτικότητάς του.
- Σχηματισμένα στοιχεία – 45%. Τα σχηματισμένα στοιχεία αναφέρονται στα κύτταρα, τα αιμοπετάλια και τα κυτταρικά θραύσματα που αιωρούνται στο πλάσμα.
Το πλάσμα του αίματος αποτελείται κυρίως από νερό (91%), άλατα και ένζυμα, αλλά μεταφέρει επίσης σημαντικές πρωτεΐνες και συστατικά που εξυπηρετούν πολλές σωματικές λειτουργίες.
Οι πρωτεΐνες του πλάσματος αποτελούν το 7% του περιεχομένου του και δημιουργούνται στο ήπαρ. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Λευκώματα: Αυτές οι πρωτεΐνες εμποδίζουν τη διαρροή υγρών από τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος. Μεταφέρουν επίσης σημαντικά μόρια όπως το ασβέστιο και βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξινών.
- Γλοβουλίνες: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και είναι επίσης μεταφορείς ορμονών, μετάλλων και λιπών.
- Ινωδογόνο και Προθρομβίνη: Και οι δύο αυτές πρωτεΐνες βοηθούν στη διακοπή της αιμορραγίας διευκολύνοντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος κατά την επούλωση των πληγών.
Το νερό και οι πρωτεΐνες αποτελούν το 98% του πλάσματος στο αίμα. Το άλλο 2% αποτελείται από μικρά ίχνη χημικών υποπροϊόντων και κυτταρικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών, της γλυκόζης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Σχηματισμένα Στοιχεία
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σχηματιζόμενων στοιχείων στο αίμα: αιμοπετάλια, λευκά αιμοσφαίρια και ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποτελούν το 99% των σχηματισμένων στοιχείων, με το άλλο 1% να αποτελείται από αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια.
- Αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα). Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα με κύρια λειτουργία τον σχηματισμό θρόμβων για τη μείωση της αιμορραγίας από τα τραύματα. Αυτό τα καθιστά κρίσιμα όχι μόνο για μικρές πληγές όπως κοψίματα αλλά και για τις χειρουργικές επεμβάσεις και τους τραυματισμούς.
- Λευκά αιμοσφαίρια (Λευκοκύτταρα). Τα λευκά αιμοσφαίρια προστατεύουν το σώμα μας από μόλυνση. Υπάρχουν πέντε τύποι λευκών αιμοσφαιρίων με διαφορετικούς ρόλους στην καταπολέμηση των λοιμώξεων: μερικά επιτίθενται σε ξένα κύτταρα και ιούς, άλλα παράγουν αντισώματα, μερικά καθαρίζουν τα νεκρά κύτταρα και μερικά ανταποκρίνονται στα αλλεργιογόνα.
- Ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν φρέσκο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Περιέχουν μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο και δίνει στο αίμα το έντονο κόκκινο χρώμα του.
Η διάρκεια ζωής ενός τυπικού ερυθροκυττάρου είναι περίπου 120 ημέρες, μετά από τις οποίες πεθαίνει και αντικαθίσταται από ένα νέο κύτταρο. Το σώμα μας παράγει συνεχώς ερυθρά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών, με ρυθμό εκατομμυρίων κυττάρων ανά δευτερόλεπτο.
Μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια
Τα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια είναι στρογγυλοί, πεπλατυσμένοι δίσκοι που είναι πιο λεπτοί στη μέση. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες και ιατρικές θεραπείες μπορούν να αλλάξουν το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων με διαφορετικούς τρόπους.
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια πολύ γνωστή ασθένεια που επηρεάζει το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε αντίθεση με τα κανονικά, στρογγυλά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που σχετίζονται με τη δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν σχήμα μισοφέγγαρου ή δρεπανιού, που μπορεί να επιβραδύνουν και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος.
Άλλες κοινές αιτίες ερυθρών αιμοσφαιρίων με ανώμαλο σχήμα είναι η θαλασσαιμία, οι κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές, η σιδηροπενική αναιμία και η ηπατική νόσος. Ο εντοπισμός μη φυσιολογικών κυττάρων του αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση των υποκείμενων αιτιών και στην εύρεση θεραπειών.
Οι λειτουργίες του αίματος
Γνωρίζουμε ότι το αίμα είναι ζωτικής σημασίας, αλλά τι κάνει πραγματικά στο σώμα ;
Για αρχή, εδώ είναι μερικές από τις λειτουργίες του αίματος:
Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, παρέχοντας μια πηγή ενέργειας. Παρέχει επίσης διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες για την εκπνοή.
Τα αιμοπετάλια, τα λευκά αιμοσφαίρια και οι πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και της πήξης.
Το αίμα μεταφέρει τα άχρηστα προϊόντα του σώματος στα νεφρά και το συκώτι, τα οποία το φιλτράρουν και ανακυκλώνουν το καθαρό αίμα.
Το αίμα βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος απορροφώντας και διανέμοντας τη θερμότητα σε όλο το σώμα.
Πηγές:
visualcapitalist.com
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού