Ναι στην αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην είσοδο ιδιωτών, αλλά υπό διαφορετικούς όρους, λέει η επανεκλεγείσα διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη ζήτησε έστω και την ύστατη ώρα το "πάγωμα" της ψήφισης του νομοσχεδίου, την απόσυρση των επίμαχων Άρθρων 7 και 10 που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, και την έναρξη ενός εκτενούς διαλόγου με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου οι αλλαγές να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας των γιατρών της χώρας.

"Υπήρξε μια εμμονή σε ορισμένες θέσεις, η οποία οδήγησε εδώ που φτάσαμε. Νομίζω όμως ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ποτέ δεν είναι αργά", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Νίτσας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο ΙΣΘ δεν είναι αντίθετος στις όποιες αλλαγές, αλλά αντιτίθεται σε αυτές που διατυπώνονται μέσα από τα δύο επίμαχα Άρθρα. "Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα, όχι μόνο των γιατρών του ΕΣΥ να εργαστούν ιδιωτικά, αλλά και ιδιωτών να μπορούν να εργαστούν με διαφορετικό τρόπο στα νοσοκομεία", είπε.

ΕΣΥ διευθυντών

Χαρακτήρισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως ένα "Σύστημα διευθυντών, ένα γερασμένο Σύστημα όπου η πλειονότητα των υπηρετούντων σε αυτό είναι πλέον στο βαθμό του διευθυντού και λείπει ο νέος γιατρός", ζητώντας να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία για να κρατηθούν στη χώρα οι νέοι γιατροί και να εισέλθουν στο ΕΣΥ. "Κανένας νέος γιατρός δεν θα μπει στο Σύστημα με ένα ανασφαλές συμβόλαιο επικουρικού γιατρού. Θα μπει στο σύστημα με ένα συμβόλαιο μονιμότητας και με ένα συμβόλαιο το οποίο θα τον διασφαλίζει οικονομικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει το δίλημμα να φύγει στο εξωτερικό", είπε.

Υποστήριξε πως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με τον τρόπο που γίνεται, στα Άρθρα 7 και 10, θα δημιουργήσει γιατρούς δύο ταχυτήτων μέσα στο ΕΣΥ: Γιατρούς οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν ιδιωτικό έργο και γιατρούς που δεν θέλουν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Παρατήρησε πως η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκήσουν ιδιωτικό έργο υπάρχει και σήμερα νομοθετικά, με τα απογευματινά ιατρεία εντός νοσοκομείου, και υποστήριξε πως με τον τρόπο που το νομοσχέδιο προβλέπει την έξοδό τους στην ελεύθερη αγορά θα δημιουργήσει ανισότητες μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ, και ενδεχομένως καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η θέση του ΙΣΘ

"Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα και ιδιωτών γιατρών να μπορέσουν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, ενδεχομένως με μετατροπή θέσεων των γιατρών που θέλουν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο σε part time και αντίστοιχη δυνατότητα πρόσληψης ακόμη ενός γιατρού, ο οποίος θα είναι κι αυτός part time και θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε, προσθέτοντας πως "αυτές οι προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε στο υπουργείο".

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως η δυνατότητα πρόσληψης κάποιων γιατρών part time μπορεί να δώσει μια προσωρινή λύση και να σβήσει τη "φωτιά", η οποία όμως θα αναζωπυρωθεί σε 2 - 3 χρόνια αν δεν ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως κίνητρα σε νέους γιατρούς για να ακολουθήσουν την ειδικότητα.

Γιατί έχει "κολλήσει" ο προσωπικός γιατρός

Ο κ. Νίτσας υποστήριξε πως το εγχείρημα της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού έχει "κολλήσει", ελλείψει άλλων γιατρών, επειδή δεν εφαρμόστηκε ο νόμος στο 100%. "Ο νόμος προβλέπει και δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να γίνουν προσωπικοί γιατροί χωρίς να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ", είπε και εκτίμησε πως αν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη του σχετικού Άρθρου, τότε ο κάθε Έλληνας γιατρός θα έχει έναν προσωπικό γιατρό.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ συμφωνεί με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους, χωρίς ωστόσο να επικροτεί την απόφασή τους να μην εμβολιαστούν.

Όπως εξήγησε, επιστημονικά δεν στηρίζεται η άποψη ότι ο ασθενής προστατεύεται περισσότερο αν ο υγειονομικός είναι εμβολιασμένος, επειδή τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

"Όμως, οι οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον εμβολιασμό είναι μακράν από εμάς ως διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε απόλυτα υπέρ του εμβολίου και το έχουμε κάνει πράξη από το 2017, πριν προκύψει η πανδημία, με το ΕμβολιάΖΩ", διευκρίνισε, τονίζοντας πως χάρη στα εμβόλια "δεν έχουμε πλέον κουτσά παιδιά από πολιομυελίτιδα, δεν έχουμε θανάτους νεογνών που κολλάνε κοκκύτη από τη γιαγιά ή από το αδελφάκι, δεν έχουμε πλέον φυματικούς και νοσοκομεία που νοσηλεύουν φυματιώσεις".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το κόκκινο κρέας βλάπτει τον εγκέφαλο [μελέτη]
Σε προ-πανδημικά επίπεδα οι θάνατοι στην Ελλάδα [πίνακες]
Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο