Μια διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα αντίσωμα που δεσμεύει επιλεκτικά τις πρωτεΐνες tau που απελευθερώνονται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Brain, η ανίχνευση του "εγκεφαλικού tau" στο αίμα επέτρεψε την αξιόπιστη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη διαφοροποίηση από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν δυνατή μόνο μετά το θάνατο σε αυτοψία με την ανίχνευση β-αμυλοειδών και ινιδίων tau στον εγκεφαλικό ιστό. Σήμερα, η διάγνωση μπορεί να γίνει πριν από το θάνατο.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανίχνευση των προϊόντων αποικοδόμησης των β-αμυλοειδών και των ινιδίων tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και με την απεικόνιση των εναποθέσεων στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Ωστόσο, η οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι επώδυνη και η εξέταση PET είναι ακριβή και διατίθεται μόνο σε λίγα κέντρα. Ως εκ τούτου, αναζητείται εδώ και χρόνια μια εξέταση αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Είναι πλέον δυνατή η ανίχνευση των πρωτεϊνών tau στο αίμα. Με το φως των νευροϊνιδίων (NfL), είναι επίσης διαθέσιμος ένας δείκτης για νευροεκφυλιστικές αλλαγές. Ωστόσο, η τρέχουσα δοκιμασία για τις πρωτεΐνες tau δεν είναι ειδική, διότι οι πρωτεΐνες tau απελευθερώνονται επίσης σε ασθένειες του περιφερικού νευρικού ιστού.

Η εξέταση αίματος για NfL δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της νόσου του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Parkinson.

Η λύση θα μπορούσε να είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται επιλεκτικά με το εγκεφαλικό tau (BD-tau). Το νέο αντίσωμα παρήχθη σε πρόβατα που "εμβολιάστηκαν" με μια συνθετική πρωτεΐνη BD-tau. Στη συνέχεια, απομονώθηκαν τα γονίδια για το σχηματισμό αντισωμάτων από τα κύτταρα Β. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα αντίσωμα που συνδέεται σε μια περιοχή της πρωτεΐνης BD-tau που δεν υπάρχει στην περιφερειακή πρωτεΐνη tau.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas Karikari από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ δοκίμασε το τεστ σε 609 άτομα από 5 ανεξάρτητες ομάδες. Εκεί, οι διαγνώσεις είχαν γίνει με αναλύσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού, αλλά εν μέρει επιβεβαιώθηκαν και μεταθανάτια.

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Συγκριτικά λοιπόν, η δοκιμασία BD-tau ήταν σε θέση να διακρίνει τη νόσο του Alzheimer από άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους με ακρίβεια 86,4 % (τιμή AUC). Η NfL πέτυχε ακρίβεια AUC μόνο 54,3 %. Αυτό δεν είναι πολύ περισσότερο από ένα τυχαίο αποτέλεσμα (50 %) στην καμπύλη ROC, η οποία συνδυάζει την ευαισθησία και την ειδικότητα.

Η συγκέντρωση του BD-tau συσχετίστηκε επίσης με την ποσότητα των ινιδίων β-αμυλοειδούς και tau που ανιχνεύθηκαν μεταθανάτια στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση του σταδίου της νόσου.

Σε δύο κλινικές ομάδες, η εξέταση αίματος BD-tau ήταν σε θέση να διακρίνει σαφώς τη νόσο του Αλτσχάιμερ από μια σειρά άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της μετωποκροταφικής λοβιακής εκφύλισης και της άτυπης νόσου του Πάρκινσον.

Η τιμή AUC 99,6 % ήταν πολύ κοντά στην ιδανική τιμή 100%. Σε όλες τις ομάδες, η συγκέντρωση BD-tau στο αίμα συσχετίστηκε με τα ευρήματα της εξέτασης  ΕΝΥ (συνδυασμός απεικόνισης του εγκεφάλου και ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού) και τους δύο άλλους δείκτες αίματος, καθώς και με τη γνωστική λειτουργία των ασθενών.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να δοκιμάσουν το τεστ σε άλλες πολυεθνικές ομάδες και να διερευνήσουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καταστάσεις που αφορούν τη συσσώρευση πρωτεϊνών tau στον εγκέφαλο. Αυτές περιλαμβάνουν την οξεία τραυματική εγκεφαλική βλάβη και τη νόσο Creutzfeldt-Jakob.

Πηγές:
Brain

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε